Volvo V40

Volvo V40 – första officiella bilden

Vi har sett flertalet spionbilder på den, men det är först nu Volvo officiellt yppar någonting om den – Volvo V40. I samband med detta bjuder man också på första bilden där man tydligt ser formerna under ett skynke.

Volvo Personvagnar håller på att tajta upp hela organisationen, hela vägen från idéknäckandet via formgivandet till produktionsstadiet. Samtidigt har biltillverkarens mål förändrats sedan tysken Stefan Jacoby tog över rodret. Han har tydligt uttalat att Volvo ska närma sig den tidigare så heliga tysktrion genom att höja kvaliteten på material och detaljer. Volvo ska helt enkelt bli mer premium, något vi redan sett smakprov på i V60 Plug-in Hybrid där detaljfinishen och utförandet höjs rejält.

 Ett steg på vägen mot en högre kvalitetsklass är kommande modellen V40, en bil som vi sett spionbilder på i både oktober och november från Nederländerna respektive Spanien. Att modellbeteckningen blir V40 och inte V30 beror på att Volvo ska rensa upp i sina sifferserier för att det kompletta modellprogrammet ska bli mer överblickbart och det ska bli lättare att avgöra storleksklasserna.

 Volvo V40, som delar komponenter med Ford Focus, är en sportkombi i ordets rätta bemärkelse sett till formgivningen. Det är ingen bil för V70-anhängare som inte tagit V60 till sina hjärtan eftersom V40 i stort är en V60 som krympt i torktumlaren. Formerna blir snarlika, vilket vi kan se på bilden, men kommer ändå att skilja sig på en rad punkter. Bland annat blir hela bakpartiet än mer framåtlutande än på V60 och fronten blir sportigare än på sin storebror. Den som i dag kör V50 och känner ett sug av att byta upp sig kommer alltså inte att känna igen sig riktigt.

 Under huven är det motorer med liten cylindervolym som är melodin. Fyrcylindriga först och främst men kanske också en trecylindrig variant. Bensinarna kommer troligtvis att döpas till T3 och T4 samt kanske också T2. På dieselsidan blir det förmodligen en D2 och en extra snål DRIVe-version. Någon hybrid återstår det att se om det blir, ett förmodat scenario är att Volvo väntar med ytterligare en hybrid utöver V60 Plug-in Hybrid tills dess att man har nya plattformen SPA (Scalable Platform Architecture) färdig. SPA-plattan kommer att vara förbered för hybriddrivlina redan från början vilket gör det enklare.

 En sedanversion av det vi ser under skynket här på bilderna lär också komma. Inte för svenskarnas skull utan för de så viktiga Kina-kunderna på världens mest expansiva bilmarknad. En XC40 med lite terrängbetonad stuk kommer också. Volvo visar förmodligen upp den redan under 2012, kanske i Paris i september. Någon tredörrarsversion, en C40, står inte på Volvos agenda.

 Du som gillar vad du ser här ovan har tur, du behöver inte vänta överdrivet länge på avtäckningen. Den sker på bilsalongen i Genève i mars nästa år, alltså om bara knappt tre månader. Lanseringen av Volvo V40 vet vi inte exakt när den blir av, men vi misstänker att det blir mot slutet av 2012 eller allra senast i början av 2013. Så har du ett sug efter kommande nya Audi A3 eller nya generationen BMW 1-serie men kan tänka dig en svensk bil i samma klass så ska du kanske ha is i magen.