Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo V40 Polestar trots allt på gång?

Att Polestar skulle få tillåtelse från Volvo att ge sig på minstingen i modellprogrammet, V40, har det ryktats om tidigare. De nya ryktena gör gällande 315 hästkrafter och 0–100 km/h på under 6 sekunder.

Det är bara några veckor sedan som till slut serieproduktionen av Volvos Polestarpreparerade V60 och S60 kom igång. Men tävlings- och prestandaföretagets engagemang med Volvo slutar garanterat inte med det. Tvärt om.

Under en relativt lång tid har det ryktats om att även lillasyskonet i Volvo-programmet, V40, skulle komma att få en genomgång av Polestar. Men ryktena har knappt varit mer konkreta än så. Nu har dock nya uppgifter gjort gällande att det är australiska generalagenten som utövar påtryckningarna. Detta är kanske inte så förvånande, med tanke på Volvo-Polestars inblandning i V8 Supercars-mästerskapet och att första generationen S60 Polestar var ämnad specifikt för det stora landet ”down under”.

När det tidigare spekulerades i att en kommande V40 Polestar skulle få ”över 272 hästkrafter” med hjälp av en turbomatad tvåliters T5-motor, säger de nya uppgifterna att bilen kanske kan få både turbo och kompressor – och en effekt på hela 315 hästkrafter.

Accelerationen till 100 km/h ska gå på omkring sex sekunder och toppfarten begränsas till 250 km/h. Kanske ingår även fyrhjulsdrift i paketet, liksom självklart även visuella och chassimässigt uppdateringar.

Om det faktiskt blir verklighet med en Volvo V40 Polestar? Ja, den som lever får se, men under övervägande är den garanterat.