Volvo V40 R-Design Foto: Henrik Ottosson

Volvo V40 R-Design – Polestar i light-version

Har du gått och väntat på tilläggspaketet R-Design till din blivande Volvo V40 kan vi nu berätta att väntan är över. I dag presenterar Volvo sin sänkta, tuffare version av Sveriges senaste kelgris.

I går presenterade Heico Sportiv sin tolkning av Volvo V40. I dag är det Volvos tur att visa upp sitt senaste alster i tuffare kostym, nämligen V40 med tillägget R-Design.

 – V40 R-Design är framtagen för att attrahera individualister med en passion för snabba bilar och de saker som ger livet extra krydda. Vi har varit minutiöst noggranna med varje liten detalj, både när det gäller den sportiga designen och den smidiga, exakta körupplevelsen, säger Lex Kerssemakers, Senior Vice President Product Strategy & Vehicle Line Management på Volvo Personvagnar.

 Volvo V40 R-Design är för den som vill sticka ut lite extra i trafiken. Vill man sticka ut absolut mest väljer man dessutom den exteriöra kulören Rebel Blue som påminner om Polestar-bilarnas blåa karossfärg. Det finns dock sex andra kulörer att välja mellan, om man nu önskar vara mindre exhibitionist.

 En V40 med tilläggspaketet R-Design skiljer sig rent utseendemässigt på en rad punkter från en vanligt V40. Får man syn på en V40 R-Design i backspegeln tar man den främst på frontspoilern som är rejält omarbetad och de stående varselljusen som annars är horisontella (se våra jämförelsebilder nedan). Har man ögon som en hök kanske man också lägger märke till emblemet i grillen som skvallrar om att det är just en R-Design som är på väg att köra om. Grillen är för övrigt högblankpolerad och omgärdas av silkesmatt metall.

 Vrider man på bilen märks R-Design-tillägget på den diffusorliknande nedre delen av stötfångaren. Den är utformad enligt samma mall som på S60 och V60 R-Design.

 Självklart kommer V40 R-Design med extravaganta femekrade fälgar i tumstorlek 17 och 18.

 Interiört skiljer sig också en V40 R-Design från en standard-V40. Förutom stolarna i nubucktextil och perforerat läder är ratten, växelspaksknoppen, handbromsspaken och pedalstället tilltuffat med hjälp av läder, kontrasterande sömmar och aluminium. Innertaket är svart på Volvo V40 R-Design och för den som vill finns även hel läderklädsel. Oavsett klädsel har stolarna alltid ett R-Design-emblem broderat i ryggstödet. Bokstaven R sticker ut i blått.

 Instrumentpanelen i nya V40 har fått mycket ros för sin tydliga, digitala layout som kan ändra tema beroende på de olika körprogrammen Elegance, Eco eller Performance. I en V40 R-Design kvarstår detta men i stället för olika färg på teman är det sportig blå färg som gäller oavsett program.

 R-Design innebär inte bara en visuell förändring. Även bilens chassi har justerats till det sportigare. Tillsammans med Robert Dahlgren i Volvo Polestar Black R Team har sportchassit, som är tillval, sänkts med tio millimeter jämfört med Dynamic-chassit (standard). Fjädring och stötdämpning har styvats upp vilket ska ge mer precisa köregenskaper. McPherson-dämparna fram och monotube-dämparna bak har modifierats för snabbare reaktioner. Dessutom har krängningshämmarna blivit grövre jämfört med på en standard-V40. Volvo säger sig ha ökat på körupplevelsen, dock inte på bekostnad av komforten. Något som vi tänker ta reda på i ett kommande test.

 – V40 R-Design är smidig, pigg och rolig att köra. Båda chassialternativen ger den entusiastiske föraren en känsla av total kontroll. Du får den där sköna direktkontakten som gör det lika kul att köra på en kurvig landsväg som när du gör precisa, små manövrar för att ta dig fram i stadstrafiken i rusningstid, säger Peter Mertens, Senior Vice President Research & Development på Volvo Personvagnar.

 R-Design kan kombineras med alla tillgängliga motoralternativ som finns till V40, från D2-snåldieseln på 115 hästkrafter till T5-turbomotorn på 254 hästkrafter.