Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo V40Volvo V40Volvo V40
Volvo V40

Volvo V40 – tre snabba från provkörningen

Hans Hedberg är nere i Italien och kör Sveriges kanske nya folkbil, nämligen Volvo V40. Hans ger den en hel del ros, bilen som ska ta sig an bland annat Audi A3, men ger även Volvo ris för ett par ogenomtänkta missar. Häng med på första provkörningen!

För exakt tre månader sedan presenterade Volvo sin nya utmanade i golfklassen – V40. I dag är det dags för premiärturen i bilen som Volvo kallar sin säkraste bil hittills. Vi skickade Hans Hedberg till 26 grader och sol i Verona där provkörningen äger rum.

 Tjena Hans! Levererar Volvo V40?

– Det tycker jag att den gör. Kvaliteterna som vi redan sett i V60 finns här men i V40 är de ännu roligare att ratta. Bilen känns hemma i golfklassens toppskikt med bland annat Audi A3, BMW 1-serie och Mercedes A-klass. Att Volvo siktar mot just toppen är tydligt.

 Berätta lite om bilen i korta ordalag...

– Bra och skarpt chassi som gör den både rolig och lättkörd, underhållande helt enkelt. Sitter mycket bra i förarstolen och kupén känns rymlig. Kan med mina 185 centimeter sitta bakom mig själv i baksätet men det är knappt med huvudhöjd. Bagageutrymmet är inget att skryta med. Kanske världens säkraste bil, förhoppningsvis för fotgängarna med krockkudden i huven. Euro NCAP får ta reda på det. Kudden är för övrigt standard på V40.

 – Två plumpar: upplysta växelspaksknoppen är för plastig och baksätet är bara delbart 60/40. Sistnämnda tjänstefel av Volvo.

 När kommer den till Sverige och vad kostar den?

– Du kan lägga beställning på ett exemplar redan i dag. Den kostar från 225000 kronor, då instegsversionerna D2 med 94 gram per kilometer och T3-bensinaren med 150 hästkrafter. Kinetic-paket för 15000 kronor rekommenderas. Leveranserna påbörjas senare i sommar.

 – Detta kan vara Sveriges nya folkbil. Åtminstone för singlar eller par, både unga som gamla.

 Vi tackar Hans för hans snabba rapport på resande fot och rekommenderar vidare fördjupning av nya Volvo V40 och hur den är att köra i Teknikens Värld nummer 13/2012 som finns i butik från och med 7 juni 2012. Som prenumerant får du som vanligt tidningen tidigare än alla andra.