Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo V60 Bi-Fuel officiell – alla fakta

En Volvo V60 som är miljöklassad (enligt de nya miljöbilsreglerna)  och har en räckvidd på hela 112 mil. Tilläggsnamnet Bi-Fuel skvallrar  om vad det handlar om – kombinationen fordonsgas och bensin.

Stora delar av Volvos modellprogram har nyligen fått ordentliga ansiktslyft.  I samma veva fick även motoralternativen en översyn, och mer utlovades  i framtiden. Nu kommer så ytterligare ett alternativ för den som är  sugen på en Volvo V60, nämligen V60 Bi-Fuel. Premiären sker i samband  med fordonsgasbranschens mässa, NGV 2013, som pågår i Göteborg den  11-13/6.

Som tillägget antyder handlar det om en kombination av fordonsgas  och bensin som är drivmedlet i V60 Bi-Fuel. Under skalet handlar det  om en i grunden vanlig 2,5-liters turbomatad femcylindrig motor. För  gasdriftens skull har dock motorn förstärkts och effektuttaget blir  213 hästkrafter. Gastankarna är gjorda i kompositmaterial och ökar  bilens vikt med 75 kg. De är placerade under bilens bagageutrymme,  men hur mycket de påverkar lastkapaciteten har Volvo ännu inte offentliggjort.  Räckvidden anger man i alla fall till ett maximalt 112 mil (med hela  gas- och bensintankarna inräknade).

V60 Bi-Fuel räknas, med de nya reglerna som gäller sedan årsskiftet,  som miljöbil. Detta är kanske främst intressant för tjänstebilsförare  som får en rejäl rabatt i förmånsvärde. Dessutom är bilen därmed  skattebefriad i fem år.

Produktionen av V60 Bi-Fuel sker i Torslandafabriken i Göteborg,  och konverteringen till gasdrift görs på samma plats av företaget  Westport. Några priser har ännu inte avslöjats, men säljstarten  kommer i alla fall att ske i oktober.