Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090305-volvo-s60-v60
090305-volvo-s60-v60
090305-volvo-s60-v60
090305-volvo-s60-v60

Volvo V60 byggs i Sverige – kineserna inte intresserade

Precis som Teknikens Värld berättade för ett par månader sedan ska Volvo bygga en kombiversion av den S60 som visades upp som konceptbil i Detroit – V60. Det bekräftades i går av Volvos vd i Genève. Dessutom hamnar med produktionen största sannolikhet i Torslanda.

På Detroitsalongen i januari var det stora dragplåstret i Volvos monter S60 Concept. En bil som fick många av våra läsare att skönja en trevlig framtid för biltillverkaren med säte på den göteborgska ön Hisingen.

På Genèvesalongen, som i dag öppnade upp för allmänheten, ligger fokus i Volvo-montern i stället på de sju snåla ”lågutsläppande” modellerna med DRIVe-beteckning i modellnamnet.

Men S60 Concept står där också och drar suktande blickar till sig.

Även om det mest var frågor och snack om DRIVe-modellerna så tog sig Volvos vd Stephen Odell tid att prata om framtiden för nästa generation S60. Samtidigt bekräftade han att det kommer en kombiversion av modellen, kallad V60, precis som vi tidigare skrivit på teknikensvarld.se. Och enligt Stephen Odell visar S60 Concept hur produktionsbilarna ska se ut. Dessutom pekar det mesta på att kombiversionen ska byggas i Torslanda för att motverka fabrikens nedåtgående trend med produktion av i dag mer svårsålda modeller, alltså de större modellserierna. S60, sedanmodellen, ska däremot byggas i belgiska Gent, parallellt med de storleksmässigt mindre modellserierna.

Uppgifterna stämmer överens med det Volvos operative chef Steven Armstrong uttalade under Detroitsalongen i januari. Han sa då att det i Torslanda-fabriken ska byggas en ny mindre Volvo-modell, och visst är V60 mindre än de modeller som tillverkas där i dag.

Nästa generation Volvo S60 lanseras troligtvis under våren 2010 och under hösten samma år är det dags för V60 att göra entré.

Under gårdagen dementerade också, för vilken gång i ordningen är okänt, Geely Automobile att de skulle vara intresserade av att köpa Volvo Personvagnar från Ford Motor Company. Detta sades i samband med att de även dementerade ryktena om att de skulle vara intresserade av Saab Automobile.

Men det hela kan också vara ett spel för galleriet. Vad tycker du, skulle Volvo kunna leva kvar i nuvarande form med en kinesisk ägare? Rösta och diskutera nedan.

Läs mer

TV-TV