Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo V60 Cross Country officiell – fakta, bilder och film

Nu visar Volvo upp sin populära kombimodell V60 i mer oöm förpackning. Med 65 millimeter högre markfrigång, hasplåtar och plast över skärmkanterna är Sveriges tredje mest sålda bil redo för tuffare tag.

När Volvo för tre år sedan lanserade V60 XC-Design var det för att fortsätta vägen i den popularitetsspiral som märkets XC- och Cross Country-modeller befann sig i. Men någon större succé blev inte V60 XC-Design eftersom det mest var spel för galleriet. Lite silverfärgade detaljer längs bilens nederdel och samma låga markfrigång som vanliga V60 fick inte köparna att gå igång.

Men nu är det riktig grejer som presenteras (som vi redan visade bilder på i september). I dag visar Volvo för första gången upp V60 i samma typ av utförande som V40 Cross Country och XC70, det vill säga V40 och V70 försedda med oömma kläder. Volvo har en lång historia av just Cross Country-modeller. Redan 1997 kom V70 Cross Country (XC), föregångaren till XC70. Volvo var alltså långt före merparten av konkurrenterna, först ut var dock Subaru som förvandlat Legacy till Outback. Dock bara 1-2 år före svensken.

– Det känns jättekul att vi utökar produktportföljen med ytterligare en Cross Country-bil. Den framgångsrika kombinationen av dynamisk design och kraftfull kapacitet placerar V60 Cross Country i en klass för sig, säger Lex Kerssemakers, Senior Vice President Product Strategy and Vehicle Line Management på Volvo Cars.

– Den robusta konstruktionen med 65 mm ökad markfrigång ger en unik kontroll både på och utanför vägarna. Dessutom skapas en äventyrlig körupplevelse tack vare det extra vridmomentet. Den nya V60 Cross Country möjliggör en äventyrlig livsstil i riktigt kraftfull form, säger Lex Kerssemakers.

Utöver förhöjd markfrigång med 65 millimeter (vilket bör ge oss en total markfrigång på 20,1 centimeter) är V60 Cross Country försedd med tuffa detaljer som hör en ”XC-bil” till. Vi syftar på hasplåtar både fram och bak, skyddande lister på tröskellådornas undersidor, svart plast i frontspoilern och runt hjulhusen. Hjulen mäter 18 eller 19 tum beroende på utrustningsnivå. Däcken har högre profil än en vanlig V60 för att ge mer känsla av offroad men också för att förhöja åkkomforten samt för att skydda fälg och bil.

På insidan är det sportstolar klädda i svart läder med tydliga bruna sömmar som gäller. Två nya tvåtons läderklädslar tillkommer vid introduktionen nästa år.

Premiär för Volvo V60 Cross Country är det i hela världen i början av 2015. Första bilarna levereras till USA och Kanada. Då är det Volvos hyllade turbofemma på 250 hästkrafter som gäller i kombination med fyrhjulsdrift.

Till Europa kommer V60 Cross Country med märkets nya Drive-E-motorer

, det vill säga fyrcylindriga bensin- och dieselmaskiner, i kombination med framhjulsdrift. En fyrhjulsdriven version är också aktuell, då med den femcylindriga D4-dieseln som redan finns till V60 AWD. Den är på 2,4 liter och 181 hästkrafter.Volvo uppger i dagsläget inga priser för V60 Cross Country.

https://youtu.be/Lu0wwNDjHss

Gilla på Facebook för fler videoklipp!