Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo V60 D5 Twin Engine är ny snål supermiljöbil

Volvo har kört upp på laddhybridspåret och fortsätter där. Nu visar man upp märkets tredje laddhybrid efter V60 D6 AWD och XC90 T8 Twin Engine, nämligen V60 D5 Twin Engine med en mildare dieselmotor.

Volvo är på offensiven när det kommer till drivlinor. Förutom alla nya fyrcylindriga maskiner som mött lovord från alla håll och kanter har man dessutom två laddhybrider som rönt stor uppmärksamhet – Volvo V60 D6 AWD (även kallad V60 Plug-in Hybrid) och sprillans nya XC90 T8 Twin Engine. Förstnämnda har funnits några år och sålt som smör går åt i solsken, inte minst i Nederländerna. Den 215 hästkrafter starka D5-dieselmaskinen i kombination med en 68 hästkrafter stark elmotor har lockat många köpare, inte minst då den är snål enligt NEDC-körcykeln – 0,18 liter per mil vilket motsvarar 48 gram koldioxid per kilometer.

Men nu utökar Volvo laddhybridprogrammet till att innehålla tre olika modeller. På Genèvesalongen, som officiellt öppnar först i morgon, överraskar Volvo nämligen med V60 D5 Twin Engine, en effektmässigt mildare variant av befintliga V60 D6 AWD. Drivlinan är densamma bortsett från dieselmaskinen som utgörs av D4:an i stället för D5:an. Således 163 hästkrafter i stället för 215. Total uteffekt landar därmed på 231 hästkrafter. D6-laddhybriden har 283 hästkrafter.

Trots lägre effekt uppges förbrukningen vara densamma som för den starkare varianten, det vill säga 0,18 liter per mil och 48 gram koldioxid per kilometer. I och med sistnämnda siffra klassas V60 D5 Twin Engine som supermiljöbil i Sverige (vilket även D6 AWD-versionen gör).

I körläget Pure körs bilen på enbart elektricitet vilket är möjligt upp till fem mil. Övriga körlägen heter, precis som på syskonladdhybriden, Hybrid och Power. Läget Hybrid är standardläget för vardagskörning och kombinerar de båda drivkällorna på bästa sätt. Läget Power släpper loss alla 231 hästkrafter och hela 600 newtonmeter (D6 AWD har 640 Nm). Det tar bilen från stillastående till 100 km/h på 6,9 sekunder, aningen långsammare än D6 AWD som bara behöver 6,1 sekunder på sig.

Volvo börjar med att släppa 500 exemplar av V60 D5 Twin Engine som de kallar för Special Edition. Alla dessa är lackerade i kulören Crystal White, rullar på 19-tumshjul och har blanksvarta exteriördetaljer. Interiört är det svart pianolack som gäller och en speciell läderklädsel kallad Blond som har vita sömmar enligt samma koncept som finns i Ocean Race-modellversionerna.

När de 500 specialexemplaren nått ut till kund börjar produktionen av en ”vanlig” V60 D5 Twin Engine senare i vår. Vad modellen kommer att kosta är ännu oklart, men räkna med en bra mindre slant än de 526 000 kronor som V60 D6 AWD kostar.