Volvo V60 Plug-in Hybrid Foto: BLR-fotograferna AB

Volvo V60 Plug-in Hybrid officiell – pris och fakta

Du som är flitig besökare här på teknikensvarld.se har kunnat följa med i utvecklingen av Volvo V60 Plug-in Hybrid. Nu är Volvos framtid produktionsklar och all officiell fakta, inklusive priset, avslöjas.

Teknikens Världs testchef Hans Hedberg är en av få som har fått bekanta sig med Volvo V60 Plug-in Hybrid på riktigt nära håll. Redan för ett år sedan fick han följa med bakom kulisserna i det allra hemligaste hos Volvo och i maj fick han exklusivt provköra bilen som då var i prototypstadiet.

 Nu är Volvo mer eller mindre helt klara med utvecklingen av V60 Plug-in Hybrid och Hans har än en gång varit på besök hos Volvo för att ta tempen på bilen som är startskottet på märkets framtid. Denna gång var det dock inte provkörning på schemat utan den färdiga bilen har endast varit till förfogande stillastående.

 Hej Hans, vi börjar med det viktigaste. När kommer V60 Plug-in Hybrid och vad kommer den att kosta?

– Då produktionsstarten är vecka 46 nästa år kommer de första kunderna att få ta del av sina Volvo-dieselladdhybrider strax innan julen 2012. Under det första halvåret har man för avsikt att tillverka 1000 exemplar som kommer att säljas med tilläggsnamnet ”Pure Limited”, en exklusiv utgåva i färgen Electric Silver och med specialdesignade 17-tumsfälgar, integrerade ändrör, detaljer i högblank svart med mera. 300 av dessa beräknas säljas i Sverige, övriga säljs i andra delar av Europa. Att få bilen såld lär inte vara svårt, redan nu står fler än 5000 svenska köpare redo.

 – Men redan i början av 2012 kan man lägga beställning på sin V60 Plug-in Hybrid.

 – Från och med försommaren 2013 kommer enklare versioner utan ”Pure Limited”-beteckning. Då kan övriga spekulanter hugga in.

 – Prislappen ligger på strax under 560000 kronor som utgångspris.

 Berätta mer om drivlinan för oss som inte har så bra minne.

– Så gärna. På bakluckan står det D6 tillsammans med Plug-in Hybrid. D6 betyder D5-dieselmotorn plus elmotor. D5:an på 2,4 liter är 215 hästkrafter och 440 newtonmeter stark och står för drivningen av framhjulen. En elmotor på 70 hästkrafter och 200 newtonmeter som matas med kraft från ett litiumjonbatteripaket på 11,2 kWh kompletterar dieselmotorn och driver bakhjulen. Således är V60 Plug-in Hybrid fyrhjulsdriven. Motorpaketet är sammankopplat med en sexstegat automatlåda. In alles är prestandan likvärdig T6-bensinmotorns. 0-100 km/h går på 6,2 sekunder och toppfarten är begränsad till 200 km/h i normalfallet och till 130 km/h i eldriftläget.

 – Det finns tre spännande knappar för föraren att trycka på. Pure, Hybrid och Power heter dessa. I läget Pure är det endast elmotorn som jobbar om möjligt. Upp till fem mils räckvidd om batterierna är fulladdade. I läet Hybrid, som är standardläget, samverkar dieselmotorn och elmotorn för optimal balans mellan körbarhet och miljöhänsyn. Det är i detta läge man räknar ut bilens förbrukning som på pappret är 0,19 liter per mil vilket motsvarar 49 gram koldioxid per kilometer. Räckvidden är upp till 100 mil. I läget Power optimeras drivlinan för högsta möjliga effekt och bästa möjliga prestanda.

 – Det finns också en särskild AWD-läge som gör bilen konstant fyrhjulsdriven. Perfekt om man har lite motstånd på segt underlag.

 Hur lång tid tar det att ladda batterierna?

– Beroende på strömstyrkan så varierar tiden. Med 6A (Ampere) tar det 7,5 timmar. Med 10A endast 4,5 timmar. Har man möjlighet till 16A tar det endast 3,5 timmar.

 Var ska man läsa om man vill ha mer information om V60 Plug-in Hybrid?

– I nästa nummer av Teknikens Värld, det vill säga nummer 1/2012 som kommer om nio dagar – 22 december. Där får du all information om bilen, en exklusiv insyn i tekniken och mer om Volvos sätt att höja ribban genom att bli mer premium.