Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo V70 Classic med XC70 Classic i bakgrunden.Volvo V70 Classic med XC70 Classic i bakgrunden.Volvo V70 Classic med XC70 Classic i bakgrunden.
Volvo V70 Classic med XC70 Classic i bakgrunden. Foto: Patrik Lindgren

Volvo V70 Classic och märkets andra nyheter 2016 – tre snabba från provkörningen

Volvo handlar inte bara om nya XC90 just nu, den svenska biltillverkaren har annat på gång också. Erik Wedberg är just nu i Göteborg, bland annat för att köra V60 Cross Country och de nya Classic-versionerna av V70 och XC70.

Hej Erik, Volvo visar mycket nytt nu förstår jag?

– Ja, viktigast är V60 Cross Country som vi redan har kört i USA (se provkörning och film på länken) men som nu kommer till Sverige med fyrcylindriga motorer. Jag har kört den både med T5- och D3-motorn, båda med framhjulsdrift. D3 övertygar mest med sina 150 hästkrafter som räcker utmärkt för alla behov och inte känns så mycket svagare än den 245 hästar starka T5. V60 Cross Country kommer faktiskt bara i ett enda fyrhjulsdrivet utförande – D4 AWD med 190 hästkrafter som förväntas bli storsäljaren i Sverige. Men då är det inte en fyrcylindrig VEA-motor under huven utan en femcylindrig. V60 Cross Country, som också finns i sedanutförande – S60 Cross Country, känns för övrigt som en väldigt mysig och kompetent V60, de höga däcksidorna och ökade markfrigången gör mycket till.

Vad mer är nytt?

– Förutom en del nya motoralternativ, till exempel D2 med 120 hästkrafter, är V70, XC70 och S80 Classic de största nyheterna. Som alltid markerar Classic-stämpeln att modellerna är inne på sitt sista modellår. Nästa år byts V70 mot V90. Inför sista modellåret har Volvo kapat priserna ganska rejält och rear ut välutrustade bilar med sikte på tjänstebilsköpare. En V70 D3 med automatlåda och Classic Momentum-nivå börjar nu på 299 000 kronor. Classic Sport eller Classic Summum kostar 15 000 kronor extra.

Vad är starkaste intrycket?

– Hur bra V60 Cross Country beter sig i fart. Bredare spårvidd, längre fjärdingsväg och högre däckprofil gör V60 Cross Country till en riktig långfärdsmissil. Går tyst och avspänt med lagom komfort. Under dagen har det också blivit tydligt hur stort steg nya XC90 tar från det gamla Volvo som representeras av V60 och V70. Det finns mycket i nya XC90 (test på länken) jag skulle vilja lyfta över till kombibilarna!

Hela rapporten där Erik Wedberg beskriver körningen av Volvos modeller årgång 2016 läser du i Teknikens Värld nummer 14/2015 som utkommer 17 juni. För att försäkra dig om att du får tag på ditt exemplar av tidningen bör du spana in detta erbjudande som vi har till dig.

 

Foto: Patrik Lindgren