Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110406-volvo v70 facelift110406-volvo v70 facelift110406-volvo v70 facelift
110406-volvo v70 facelift

Volvo V70 facelift 2012 avslöjad!

Volvo håller ännu hårt på bilderna som visar oss nyheterna på Volvo V70 årsmodell 2012 som ska ha genomgått en facelift. Men tack vare skarpögda läsare och Volvos holländska sajt kan vi nu bjuda på de första bilderna.

Sveriges populäraste bilmodell Volvo V70 ska inför modellår 2012 genomgå en ansiktslyftning eftersom nuvarande generation snart har nått fyra års ålder.

Nu kan vi visa er bilderna som många av er är nyfikna på att se, nämligen bilderna som visar nyheterna hos V70 som den ser ut hos handlarna efter sommaren. Bilderna kommer från Volvos holländska sajt som råkade publicera dem lite för tidigt. Bilderna är numera nedplockade. Vi tackar våra läsare Johan och Nicke för tipset och att ni var snabba nog att ladda ned bilderna innan de försvann.

Exteriört

Vi börjar med utsidan och den absolut mest tydliga förändringen – sidobackspeglarna. Dessa anammar samma form som de som sitter på nya S60 och V60, det vill säga körriktningsvisarna är bara en strimma av sitt forna jag. De utgörs helt enkelt av lysdioder.

På den röda bilen här på bilderna, som är en V70 R-Design, kan vi se att fronten är sig i stort sett exakt som i dag. Endast en kromsarg har tillkommit i frontspoilerns mittöppning. Ett ny uppsättning tuffa R-Design-fälgar kan vi också se på bilderna. Bak på bilen kan vi inte se några förändringar, det skulle i så fall vara att bakljusens glas har tonats ned något på R-Design-versionen, men det kan lika gärna vara bilden som spelar oss ett spratt.

Så tyvärr ser Volvo inte ut att bjuda på några större förändringar på utsidan. Man går varsamt fram med bilen som lockar flest bilköpare i vårt avlånga land.

Interiört

Desto mer uppdateras det på insidan. Största nyheten är den nya bulan mitt på instrumentbrädans ovandel. Bulan är väldigt välkommen då den innehåller integrerad skärm för navigation, radio och annat. Denna ersätter alltså både popup-navigatorn och den ”monokroma” displayen på mittkonsolens övre del som många gånger känts ålderdomlig jämfört med konkurrenternas. Hela den svävande mittkonsolen får en ny, mindre fyrkantig form och knapparnas placering blir som i S60 och V60. Dock slipper V70 den något märkliga placeringen av mittersta ventilationsutblåset som S60 och V60 har. På grund av instrumentbrädans nya form förändras också placeringen av ventilationsutblåsen som riktar sig mot fram- och sidorutor. Startknappen flyttar samtidigt upp ovanför nyckelhålet, tidigare satt knappen till höger om.

Tills sist vad gäller interiören ser RSE-systemet (Rear Seat Entertainment) ut att ha fått lite annorlunda placering och utformning samt eventuellt lite större skärmar i baksätet. Se bild nedan som vi har dragit upp ljusintensiteten på.

Motorerna

Vad gäller motorerna kommer det också en del nyheter. Tills för en stund sedan hade den holländska Volvo-sajten publicerat nyheterna för årsmodell 2012. Tyvärr råkade undertecknad stänga ned sin webbläsare och när jag gick in på sidan igen hade holländarna tagit bort informationen. Men den nyhet som etsade sig fast mest var dieselmotorn D5. I dag har den 205 hästkrafter men från och med årsmodell 2012 är det 215 hästkrafter som gäller. Det är alltså samma effekt som plockas ur maskinen när den sitter i V60 Plug-in-Hybrid, en bil som ställdes ut på Genèvesalongen tidigare i år och som Teknikens Värld följer utvecklingen av bakom lyckta Volvo-dörrar.

Trots ökad effekt till 215 hästkrafter kan vi förmoda att förbrukningen har sänkts med några droppar. Tyvärr var det inget jag hann lägga på minnet innan min fadäs med webbläsaren. Dagens D5-motor drar 0,54 liter per mil vid blandad körning.

Mer om Volvos nya bensinmotorer kan du läsa här.

Volvo S80 och XC70 kommer att ta del av samma uppdateringar interiört och exteriört som V70 här på bilderna (bortsett från R-Design-detaljerna).

Läs mer

Test och provkörningar