Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo V90 avslöjad – helt omaskerad!

Äntligen får vi se nya S90:s kombisyskon V90 helt utan maskering tack vare lite oförsiktighet från Hisingen. Här är Volvo V90 i sin fulla prakt.

Nu när Volvo S90 är presenterad är stora delar av fokuset flyttat till kombimodellen V90, trots att S90 ännu inte haft publik världspremiär (något som sker i Detroit om nio dagar). För svensk del är just V90 det mer eftertraktade alternativet i Volvos nya 90-serie (sorry XC90 och S90, ni är fina, men svenskar faller hårdast för kombibilar).

I dag kan vi exklusivt visa er de första avslöjande och helt omaskerade bilderna på Volvo V90, bilen som ersätter dagens V70 – Sveriges mest sålda bil under många år.

Vi ser tydligt att de modellbilsbilder som dök upp på nätet i höstas var korrekta, formerna på den vita bil vi tar del av här identiska. Men i och med att det rör sig om en fullskalig bil gör sig detaljerna bättre, framför allt bakljusen.

Just bakljusen har varit något av en snackis efter S90-presentationen. Många tycker att de på sedanmodellen ser för klumpiga ut, men på V90 är bakljusen betydligt slankare (dock inte lika slanka som på konceptbilen) och påminner en hel del om bakljusen på V60 och XC60. Det är den horisontella, nedre delen som är ny och ger en helt ny ljusprofil.

Det ser ut att bli gott om utrymme på höjden för bakre passagerarnas huvud.Det ser ut att bli gott om utrymme på höjden för bakre passagerarnas huvud.Det ser ut att bli gott om utrymme på höjden för bakre passagerarnas huvud.
Det ser ut att bli gott om utrymme på höjden för bakre passagerarnas huvud.

Bakluckan kommer förmodligen att bli V90:s stora snackis, framför allt den övre halvan som rymmer bakrutan. Den sluttar märkbart framåt till skillnad mot hur det har sett ut på de tre generationer V70 som sett dagens ljus sedan 1997. Denna ”sportiga” framåtlutande lösning stjäl så klart lastutrymme, men då ska vi ta med i beräkningarna att V90 är omkring 496 centimeter lång, det vill säga hela 15 centimeter längre än dagens V70. Med andra ord kan vi misstänka att de 575 liter bagage som V70 rymmer överträffas i V90.

Men inte enbart bagageutrymmet blir bättre, även de interiöra utrymmena för förare och passagerare är bättre, inte minst tack vare en hjulbas som är 13 centimeter längre än hos V70.

 Klicka på bilden för att se vår live walkaround (och interiört) av Volvo S90. På så vis får du grepp om vad nya V90 har att bjuda på.

Volvo V90 kommer att presenteras vid bilsalongen i Genève i mars, och då kommer motoralternativen troligtvis vara fyra till antalet. Dieselmotorerna D4 och D5 med 190 respektive 235 hästkrafter samt bensinmotorerna T6 och T8 Twin Engine med 320 respektive 407 hästkrafter. Sistnämnda bensinmotorn är i själva verket en laddhybriddrivlina då den samspelar med en elmotor.

Fler motoralternativ lär dyka upp senare under året, inte minst dieselmotorer med Volvos nya, spännande PowerPulse-teknik som eliminerar turbolagg.

Trecylindriga motorer finns också på agendan, samt en het Polestar-version, förmodligen i kombination med elektricitet.

Vad V90 kommer att kosta är ännu okänt, men precis som Volvo meddelat i fallet med S90 hoppas vi att V90 landar under 7,5 basbelopp. Något annat vore osannolikt, speciellt då Volvo skulle tappa en stor del av den position man i dag har på tjänstebilsmarknaden. En V90 Cross Country, som ersätter dagens XC70, kommer också. Kanske den visas upp redan i höst?