Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo V90 avslöjad inifrån och ut – officiella bilder

Volvo V90 är redan avslöjad till stora delar, det såg vi till att den blev i början av året. Nu har fler bilder på V70-ersättaren dykt upp, officiella sådana som avslöjar modellen från fler vinklar.

Stora världspremiären av Volvo V90 äger rum på bilsalongen i Genève i mars, men redan den 18 februari ska Volvo visa upp nya modellen, kombisyskonen till sedanen S90, i sitt showroom i Kungsträdgården i Stockholm. Inte förrän då hade Volvo tänkt visa upp bilen i sin fulla prakt, men tack vare Internet – än en gång – får vi kika på Sveriges i nuläget hetaste bil i förtid.

Till skillnad mot förra gången är det värstingversionen T6 AWD Inscription som avslöjas i dag (när T8 AWD Twin Engine kommer tar den över som värstingversion). Utöver det avslöjar de nya bilderna bilens utsida från fler vinklar och – kanske viktigast av allt – insidan sedd från ett baksätesperspektiv. Som vi ser så verkar det inte bli några större problem med huvudhöjden i andra sätesraden, däremot ser vi sluttande D-stolpar som skäl värdefullt utrymme. Men i och med att V90 är omkring 496 centimeter lång, hela 15 centimeter längre än dagens V70, lär det normala lastutrymmet (upp till ovankant av baksätesryggen) vara större än V70:s 575 liter.

Volvo V90 kommer med en uppsjö av motorer, bland annat de som redan presenterats till S90, det vill säga D4 med 190 hästkrafter, D5 AWD med 235 hästkrafter, T5 med 254 hästkrafter och T6 AWD med 320 hästkrafter. T8 AWD Twin Engine med sammanlagt 407 hästkrafter plockade ur T6-maskinen och en elmotor kommer också, så även en nättare D3-diesel i både fram- och fyrhjulsdrivet utförande. D3:an, som Volvo ännu inte har sagt ett ord om, är viktig för Volvo eftersom den kommer att bli tjänstebilsförarnas alternativ rent prismässigt. En basutrustad V90 D4 Kinetic kommer att kosta från 339 000 kronor (V90 kostar 10 000 kronor mer än motsvarande S90), alltså över gränsen för 7,5 basbelopp. Det är där D3:an kommer till undsättning.

Här kan du ta del av hela prisbilden för alla modellversioner.

En annan modellversion av V90 som det officiellt ännu inte snackats om är V90 Polestar. Hur den kommer att konfigureras vet egentligen bara cheferna och ingenjörerna på Volvo, men det sägs att det för första gången i Polestars historia blir en hybriddrivlina i denna prestandaversion som även kommer som S90. Det låter verkligen inte osannolikt med tanke på att det finns en fin grund med 407 hästkrafter att utgå från.

Du som är tekniknörd, och som kanske har missat Volvos nya knep för att eliminera fördröjningen av turboingreppet, bör läsa om Volvo PowerPulse. Med hjälp av luft och en elektrisk kompressor kan turbon börja arbeta redan vid låga avgasflöden. Tekniken används i D5-versionen av S90 och V90 och ska, enligt Volvo, motsvara accelerationen hos en bil med sexcylindrig dieselmotor på 3,0 liter.

Notera glastaket.

Volvo V90 – och S90 så klart – är inte bara kaross, fyra hjul och ett antal motorer. Det finns mycket mer i teknikväg som vi tidigare inte har sett hos Volvo, och i vissa fall inte heller hos andra biltillverkare. Bland annat ska V90 vara semiautonom, det vill säga nästan kunna köra själv utan att föraren behöver agera. Pilot Assist-systemet med adaptiv farthållare och autobroms behöver inte längre ha en bil framför sig på vägen för att fungera. Dessutom är fotgängarskyddet Pedestrian Detection utökat till att även fungera på djur. Så om en älg, eller kanske en kossa, dyker upp på vägen framför bilen och föraren inte uppmärksammar faran så kan systemet varna föraren med ljud och ljus. Om föraren ändå inte reagerar så bromsar bilen av sig själv för att undvika eller lindra en kollision.

Som vi ser sträcker sig glastaket över baksätet.