Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo V90 Bi Fuel – nya kombin som gasbil

Volvo fortsätter att pumpa ut med nyheter nästan dagligen. Det senaste är att de pumpar nya V90 full med gas. V90 Bi Fuel är presenterad.

Med samma motorteknik som föregångarna V60 Bi Fuel och V70 Bi Fuel som bas presenterar Volvo nu V90 Bi Fuel.

I grunden är V90 Bi Fuel utrustad med den bensindrivna turbomotorn T5 med 254 hästkrafter och 350 newtonmeter som är sammankopplad med Volvos åttastegade automatlåda. Kanadensiska Westport, samarbetspartner till Volvo, sköter konverteringen till gasdrift som bland annat innefattar gastankar som rymmer 18 kilo, något som räcker för upp till 40 mils körning på enbart gas. Hur gastankarna är placerade är ännu okänt, men det är ingen vild gissning att det nallas en bit av bagageutrymmets volym.

Utöver gastankarna finns originalbensintanken på 55 liter kvar. Eftersom den, enligt EU-körcykeln, når omkring 81 mil på en tank vid blandad körning blir den totala räckvidden, gas plus bensin, cirka 121 mil.

Vad V90 Bi Fuel drar och släpper ut är ännu inte fastställt, men Volvo förväntar sig att siffrorna blir motsvarande de som V70 Bi Fuel hade. De uppger 120 gram koldioxid per kilometer vid metandrift och 40 gram vid biogasdrift.

– För oss kommer nya Volvo V90 Bi Fuel bli en viktig produkt för främst taxi, men också för de företag som har en uttalad miljöprofil i sin policy, säger Fredrik Isakson, chef för företagsförsäljning på Volvo Car Sverige.

Volvo V90 har tidigare i veckan börjat byggas i fabriken i Torslanda, dock inte gasversionen. Den låter vänta på sig till hösten. Men redan nu går det att beställa ett exemplar. Från 387 900 kostar V90 Bi Fuel vilket är 13 000 kronor mer än en icke gasdriven V90 T5. V90 Bi Fuel som finns med samma utrustningsnivåer som övriga V90-modeller.

Notera att bilden ovan visar Volvo V90 T6 AWD R-Design som presenterades i går.