Foto: Glenn Lindberg

Volvo V90: "Bullrig, trång och dyr"

En ny Volvo-modell är alltid en världsnyhet… i Sverige. Vad säger världen där ute om nya Volvo V90?

Ingen bilmodell har fått så mycket uppmärksamhet som nya Volvo V90 de senaste veckorna – här i Sverige vill säga. Det har surrats om plattformar, design och givetvis har debatterna ”märkets viktigaste modell” och ”för exklusiv för folkhemmet?” avhandlats. Men hur är det ute i världen? Hur lyder domen där mot V70:s efterträdare?

Överlag prisas formen, komforten och D5-motorn. Men det finns även smolk i bägaren tycker man. Vad vi på Teknikens Värld tycker har du kunnat läsa om här på sajten och kunnat se på film. En mer djuplodad analys kommer i Teknikens Värld nummer 15/2016 – ute hos din tidningshandlare den 22 juni.

Autocar (Storbritannien)

Med V90 vill Volvo på allvar konkurrera med BMW-5-serie, Mercedes E-klass och Audi A6 men anses för dyr och D5-motorn hörs på ett sätt som inte hör hemma i klassen. Praktisk och duktig anses den vara som tidigare Volvomodeller men har adderat ett snäpp körglädje dock ej i tysk klass. Det perfekta körläget ligger mellan de valbara. Förvånansvärt lite nämns om bilens design.

Autobild (Tyskland)

Designen är smått chockerande med tanke på hur Volvos kombibilar sett ut under årtionden. Det lutande bakpartiet gör bilen mindre rymlig. V90 behöver fyrhjulsdrift för att fixa tajta manövrar. D5-motorn ger ett suveränt intryck och motorljudet irriterar bara vid tomgång. V90 är en lyxig lastare.

The Telegraph (Storbritannien)

Snygg lutande bakdel men som stjäl utrymme. Sköna säten dock kan långa passagerare få problem med takhöjden bak. D5-motorn har fin karaktär men hörs en del men är inte är inte lika rå som Jaguars motsvarighet. Infotainmentsystemet har för små ikoner och för många undermenyer. Välbyggd, komfortabel och lyxig – en svår nöt för nya Mercedes E-klass Kombi.

Auto Motor und Sport (Tyskland)

Med den nya lutande karossprofilen slår V90 inga lastrekord. D5-motorn hörs bara på låga varv, sedan nästa inte alls. Motorn, med sitt fina vridmoment på låga varv, och fyrhjulsdrift gör att man kommer fram överallt. Bra fjädringskomfort och styrning. På tok för dyr.

Motor Trend om S90 (USA)

Detta är en lyxbil fullt jämförbar med Mercedes E-klass, BMW 5-serie, Audi A6 och till och med Jaguar XF och Lexus GS. Formen får den att se stor ut, men det är den också. Motorer med få cylindrar i detta segment är chanstagning. Styrningen är direkt men utan känsla.

Le Moniteur Automobile (Belgien)

Plus för utrymmen, komfort, säkerhet och körglädje. Minus för bensinfyran som upplevdes som bullrig och nervös. Dåligt betyg även för rörigt infotainmentsystem och Pilot Assist som upplevdes som velande. Konkurrerar inte med tyska bilarna i samma klass utan är mer ett alternativ för den som söker något udda.