Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo V90 Cross Country officiell – fakta, bilder och film

Nu är Volvos nya skogsmulle V90 Cross Country officiell. Detta är alltså ersättaren till den så populära XC70 som lades ned för några månader sedan.

https://www.media.volvocars.com/global/en-gb/download/198994/web/mp4?play=1

Volvo presenterade den första Cross Country-bilen för 20 år sedan, och sedan dess har namnet hängt med på flertalet olika modeller från det svenska märket.

Det som utmärkt cross country modellerna är framför allt den höjda markfrigången. V90 Cross Country är 65 millimiter högre än vanliga V90, vilket innebär att bilen har en markfrigång på 21 centimeter, drygt två centimeter högre än Audi A6 Allroad. Volvo säger dock att de varit noga med att se till att bilen fortfarande är lika stabil på motorväg som vanliga V90. Plastsjoken gör att bilen växer lite på längden, med betoning på lite. Cross Country är endast tre millimiter längre än vanliga V90.

Bilen har dessutom helt nya däck designade specifikt för V90 Cross Country, som även de ska hjälpa till att förbättra komforten och körkänslan, både på och av vägen. Som sig bör på en bil som denna är takrails standard.

Bilen kommer med samma motoralternativ som vanliga V90, bortsett från T8 AWD Twin Engine, som inte finns som motoralternativ till Cross Country. Det innebär två dieselmotorer (D4, D5) och två bensinmotorer (T5, T6). 

D4 är den svagaste motorn med sina 190 hästkrafter, medan den starkaste är T6 med 320 hästkrafter. D4 är den enda motorn som går att få med sexväxlad manuell växellåda, de andra tre är utrustade med en åttaväxlad automat. Alla motorer finns med fyrhjulsdrift. 

Som vanligt när det gäller finns det många säkerhetsfunktioner som standard. Allt från automatisk upplåsning av dörrar vid en kollision till automatbroms om det skulle komma en cyklist eller dylikt framför bilen. De stötabsorberande stolarna från V90 finns även i Cross Country, vilket är logiskt med tanke på terrängstuket.

Det finns tre olika utrustningsnivåer på bilen. Cross Country, Cross Country Plus, och Cross Country Pro. Den lägsta utrustningsnivån finns endast tillgänglig till D4-motorn. De övriga motorerna har endast Plus eller Pro att välja på. 

I Sverige kommer priserna att börja på 368 000 kronor, alltså 29 000 mer än vad V90 startar på. Då får du en basutrustad V90 Cross Country D4 med sexväxlad manuell låda. Exakt vilka tillval som finns till Cross Country har Volvo valt att inte säga än, men räkna med att mycket kommer att kännas igen från V90 och S90, som exempelvis det halvautonoma systemet Pilot Assist.

Redan nu går det att beställa bilen via Volvos hemsida, med planerad byggstart i November.

https://youtu.be/D5kJWxfMid4

Gilla på Facebook för fler videoklipp!