Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo V90, säkraste familjebilen enligt Folksam.Volvo V90, säkraste familjebilen enligt Folksam.Volvo V90, säkraste familjebilen enligt Folksam.
Volvo V90, säkraste familjebilen enligt Folksam. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Volvo V90 får pris som säkraste familjebilen

Folksam har i en ny rapport undersökt vilka familjebilar som är säkrast för barn att färdas i. Ett stort urval av bilar har granskats och jämförts utifrån vilken säkerhetsutrustning som finns i baksätet och den stora vinnaren i år blev Volvo V90/S90.

I rapporten kallad ”Hur säker är bilen?” har Folksam studerat familjebilarnas säkerhetssystem för att bedöma vilka modeller som är säkra eller mindre säkra för barn att åka i. 177 olika familjebilars säkerhetsutrustning har undersökts och rapporten visar att säkerheten för barn och passagerare har ökat gradvis i nyare bilar. 

Undersökningen pekar dock även på att det fortfarande finns brister i säkerheten i baksätet jämfört med framsätet. Särskilt utsatta är barn från 4-5 år som kan sitta framåtvända och därmed tvingas förlita sig på de säkerhetssystem som finns inbyggda i bilen som exempelvis moderna bältessystem, bältespåminnare och krockkuddar.

Eftersom barn många gånger sitter i baksätet är det, enligt Folksam, nödvändigt att se till att fordonen har en hög säkerhetsnivå även där bak. Företaget har därför listat vilka bilmodeller som har vad de bedömer som viktig säkerhetsutrustning i baksätet som bältespåminnare, bältesförsträckare, bälteskraftbegränsare samt sidokrockgardin och integrerad bilbarnstol.

– Vi har tittat särskilt på tre säkerhetsfunktioner hos bilbältet, där vi ser att biltillverkarna i dag ökar säkerheten även i baksätet. En annan egenskap är sidokrockgardin som i princip är standard i de flesta nyare bilmodeller. Vi kan samtidigt konstatera att integrerade framåtvända bilbarnstolar är väldigt ovanliga i dagens bilar, trots att man då minimerar risken för att barnen åker helt utan bilbarnstol, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Endast en modell, Volvo S90 och V90 med tillverkningsår 2016 och framåt av de 177 granskade bilarna har samtliga säkerhetssystem som standard i baksätet och tar därmed hem priset som den säkraste familjebilen i undersökningen. Silvermedaljen tas av Volkswagen Touaran från 2015 och framåt medan bronspengen tillfaller Volkswagen Touareg från 2018 och framåt.

Honda Jazz är, av 177 Folksam-granskade bilar, minst säkra familjebilen.Honda Jazz är, av 177 Folksam-granskade bilar, minst säkra familjebilen.Honda Jazz är, av 177 Folksam-granskade bilar, minst säkra familjebilen.
Honda Jazz är, av 177 Folksam-granskade bilar, minst säkra familjebilen.

Den föga smickrande jumboplatsen tilldelas Honda Jazz mellan 2015-2020. I bottenskiktet märks just många asiatiska modeller från märken som Toyota, Nissan och Mazda. I en tidigare undersökning från Folksam vilka bilar som är säkrast totalt var det återigen Volvo i topp.

Volvo S80/V70 mellan åren 2010-2016 fick pris som säkraste bil, följd av Toyota RAV4 mellan 2015-2018 och därefter Mercedes E-klass mellan 2015-2016. I undersökningen gick Folksam igenom 184 000 trafikolyckor där bilarna i topp är minst 40 procent säkrare än genomsnittet tack vare ett effektivt whiplashskydd, antisladd och autobroms som standard.

https://datawrapper.dwcdn.net/HxeIo/1/

 

 

Foto: Folksam