Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo V90 Polisbil
Volvo V90 Polisbil
Volvo V90 Polisbil
Volvo V90 Polisbil

Volvo V90 Polisbil bäst någonsin

Svenska polisen har fått en ny favorit i Volvo V90. Tidigare var det XC70 som ansågs vara bäst men nu får den se sig slagen ganska rejält efter att V90 testats intensivt.

https://youtu.be/gYnFlMg0y5o

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Svenska polisen kör många olika bilmärken. Bland de målade bilarna syns inte minst Volvo, men även exempelvis Mercedes, BMW, Volkswagen och Toyota. Saab ska vi inte heller glömma, även om polisbilar från Trollhättan börjar bli färre på vägarna. När de svenska polisbilsförarna har sagt sitt om vilken bil de tycker är bäst är det XC70 som har hamnat i topp. För tre år sedan genomgick modellen polisens hårda tester och nådde då upp till 8,8 av 10 möjliga poäng, ett högt betyg som ingen annan modell lyckats med – förrän nu...

Nu är det nämligen en annan bil som är herre på täppan. Svenska polisen har testat nya V90 som polisbil på Volvos testbana i Hällered utanför Borås och de är imponerade. Efter deras omfattande tester där prov av bromsar, konbana, undanmanöverprov, broms med undanmanöver och simulerad utryckningskörning ingår fick Volvo V90 Polisbil totaltbetyget 9,2 av 10 möjliga. Så högt betyg har ingen annan personbil testad av polisen någonsin tidigare fått.

LÄS OCKSÅ: Volvo XC70 är bästa polisbilen någonsin

Det testmoment som imponerade mest på polisen, trots att det utfördes i nollgradigt väder med ömsom halka och ömsom väta på banan, var den simulerade testutryckningen. Så här står det att läsa i testprotokollet:

”Den samlade bedömningen är att det är svårt att hitta brister överhuvudtaget. Chassi, styrning, fjädring, antisladdsystem och drivlina uppträder exemplariskt. Hastiga filbyten i mycket höga hastigheter känns nästan overkligt enkla, bilen gör som den blir tillsagd och bara ’ruskar’ av sig sidokrafterna utan att protestera det allra minsta. Provningen kan sammantaget inte annat än resultera i maximal utdelningspoäng.”

V90 fick med andra ord 10 poäng i detta testmoment. I övriga fyra blev utdelningen 9 poäng i respektive moment.

– Detta känns fantastiskt roligt för oss. Att uppnå så höga poäng i en så pass tuff utvärdering som svensk polis genomfört är ett erkännande för att vi levererar en konkurrenskraftig polisbil, säger Stephan Green, marknadsdirektör på Volvo Car Special Products, och fortsätter:

– Vi lyssnar noga på de krav som polisen ställer på oss. Redan 1929 började Volvo leverera polisbilar till svensk polis och sedan dess har det funnits ett stort antal varianter av polisbilar, ofta baserade på herrgårdsvagnar. Tidigare var Volvo XC70 den svenska polisens favoritbil. Den hade snittbetyget nio, vilket då var högst. Men nu slår vi alltså oss själva – och alla andra.

Polisbilsversionen av V90 är precis som tidigare Volvo-polisbilar specialutvecklad för att passa polisens behov. Exempelvis är både chassi och bromsar förstärkta för att kunna hantera den extravikt som polisens utrustning utgör.

Det tar en vecka att konvertera en V90 till V90 Polisbil. Konverteringen äger rum i en separat fabrik hos Volvo i Torslanda.

LÄS OCKSÅ: Provkörning av Volvo V70 Polisbil

Än så länge rullar inga Volvo V90-polisbilar på de svenska vägarna. Man beräknar att de första exemplaren levereras till polisen under första kvartalet 2017. Förhoppningsvis väljer poliskårer i andra länder V90 som polisbil och det pågår ett arbete för att det ska bli så. I dag kör polisen i bland annat Norge, Storbritannien och Nederländerna Volvo så sannolikheten att vi får se V90 i utländsk poliskostym är ganska stor.