Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo V90-premiären tidigareläggs

Bilen många går och väntar på, Volvo V70-ersättaren V90, kommer att visas upp redan om drygt två veckor.

Det har hela tiden sagts att Volvo V90 ska ha världspremiär på bilsalongen i Genève i början av mars, men Volvo har tagit beslutet att visa upp nya kombimodellen som ersätter svenska favoriten V70 redan den 18 februari i sitt showroom i Kungsträdgården i Stockholm. Kanske beror det på att Teknikens Värld avslöjade V90 i sin fulla prakt för en månad sedan?

En rumpa vi lär få se ofta på svenska vägar inom kort.En rumpa vi lär få se ofta på svenska vägar inom kort.En rumpa vi lär få se ofta på svenska vägar inom kort.
En rumpa vi lär få se ofta på svenska vägar inom kort.

Förutom att visa upp bilen kan vi misstänka att Volvo även bjuder på lite annan information om kombibilen som sannolikt blir en ny favorit i Sverige, inte minst hos tjänstebilsförarna.

Men redan nu kan vi vara förutseende genom att slå ett öga på sedanmodellen S90. I motorväg skulle det i så fall betyda de båda dieselmaskinerna D4 med 190 hästkrafter och framhjulsdrift samt D5 AWD med 235 hästkrafter och fyrhjulsdrift, och så klart bensinalternativen T5 med 254 hästkrafter och framhjulsdrift samt T6 AWD med 320 hästkrafter och fyrhjulsdrift.

Fler motorer följer, även om de kanske inte presenteras i samband med bilpresentationen. Bland annat har vi att se fram emot toppversionen T8 Twin Engine, en laddhybrid med 407 hästkrafter, samt mindre motorer, inklusive trecylindrigt.

Utrustningsnivåerna är Kinetic, Momentum och Inscription, där förstnämnda är basutrustad och sistnämnda ”top of the line” med extra detaljer, bland annat mer krom på utsidan. Självklart kommer även en V90 R-Design.

Exakt hur utrustningsnivåernas olika specifikationer ser ut kan du läsa mer om här.

 Insidan blir betydligt lyxigare och mer ombonad än i dagens V70. Vill du se mer av insidan och även hur baksätet gör sig för en vuxen så gör du bäst i att klicka här.

Prisbilden då? Sedansyskonet S90 börjar på 329 000 kronor i basutförande (Kinetic), alltså bara några få tusenlappar under 7,5 basbelopp, en viktig gräns för tjänstebilsförarna. V90 hamnar med andra ord över 7,5 basbelopp men Volvo kommer att lösa detta, för inte vill de gå miste om tusentals svenska tjänstebilsförare som många gånger väljer kombi före sedan. Enligt information vi har fått den inofficiella vägen får V90 (och därmed också S90) ett D3-dieselalternativ som hamnar på rätt sida gränsen. Denna D3-motor kommer även att kunna kombineras med fyrhjulsdrift, det vill säga D3 AWD.

När kan vi då förvänta oss att få se V90 hos de svenska Volvo-handlarna? Eftersom S90 har marknadsintroduktion i sommar, sannolikt i juni, så kan vi plussa på i runda slängar tolv veckor eller så. Då är vi framme i september, en inte helt ovanlig månad för nya modeller att nå återförsäljarna.

Håll utkik här på teknikensvarld.se de närmaste veckorna, för det kommer mer, inte minst från premiärvisningen. Om du är rädd för att missa något kan du följa oss på Facebook.