080604-volvo-tillverkn-usa
080604-volvo-tillverkn-usa

Volvo vill flytta till USA

Volvo Personvagnar överväger att förlägga delar av sin produktion I USA för att komma undan problemet med den svaga dollarn. Förhoppningen är att man ska kunna inhysas i Fords befintliga lokaler.

Det är ingen hemlighet att Volvo PV är nere i en svacka just nu. Det är heller ingen hemlighet att den låga dollarkursen har en stor del av ansvaret. Att sätta ihop bilarna i Europa och sen skicka dem till USA för försäljning är inte lönsamt i dagsläget. USA är en mycket viktig marknad för Volvo och när försäljningen inte lönar sig där är det riktigt illa. Inte heller moderbolaget Ford har haft någon rolig period på sistone. Den amerikanska bilmarknaden är i gungning när amerikanerna inte längre vill ha de stora bilarna som Ford, GM och Chrysler har byggt i alla tider. Ironiskt nog kan Fords svåra läge bli lösningen för Volvo.

När Ford nu har börjat dra ned på produktionen av de stora pick-uperna och suvarna blir det plats över i fabrikerna. Det är den överkapaciteten Volvo hoppas kunna utnyttja. I en intervju med tyska Auto Motor und Sport bekräftar Volvos vd Fredrik Arp att man noga undersöker möjligheterna att flytta en del av produktionen till Fords fabriker i USA. Det här alternativet skulle kunna vara väldigt fördelaktigt för Volvo då man sparar mycket pengar på att inte behöva etablera en egen fabrik från grunden. Det blir betydligt billigare att flytta in i och anpassa Fords lokaler till den egna produktionen.

Fredrik Arp tror alltjämt att Volvo kommer att tappa fler kunder i USA. Hans prognos är cirka tio procent. Om så blir fallet är det ännu viktigare för Volvo att de bilar som säljs i USA även byggs i USA, så att vinsten på varje bil blir högsta möjliga.