Volvo XC90 T6 AWD 2015

Volvo vill utveckla nya modeller på bara 20 månader

Att kapa utvecklingstider i bilbranschen har blivit allt viktigare för att snabbt kunna anpassa sig efter nya kundönskemål. Nu säger Volvos vicechef för forskning och utveckling, Peter Mertens, att företaget ämnar utveckla nya modeller på bara 20 månader.

20 månader, bara lite drygt ett och ett halvt år. Så lång tid ska det ta från första skiss till färdig ny modell hos Volvo efter det att dagens V40 har fått sin efterträdare. I alla fall om man ska tro Peter Mertens, vicechef för forskning och utveckling hos Volvo, som uttalar sig i en intervju med branschpublikationen Autonews. Dagens V40 ska, trots att den baserades på en befintlig bottenplatta från Ford-koncernen, ha tagit omkring 42 månader att utveckla, alltså tre och ett halvt år.

Volvos plan för att få ner utvecklingstiderna så lågt är att använda två modulära bottenplattor, dels den större SPA, som fick premiär med nya XC90, dels den mindre CMA, som ska stå till grund för just nästa V40 och som utvecklas ihop med Volvos kinesiska syskonföretag Geely.

Som referens nämns att andra tillverkare, däribland Mazda och Toyota, idag har utvecklingstider på omkring 26 månader.