Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo visar gränssnittet i bilarna som kör på egen hand

Parallellt med att utveckla nya modeller fortgår Volvos Drive Me-projekt som går ut på att göra bilarna självkörande. Nu har de kommit så pass långt att de visar upp gränssnittet där förare och bil kommunicerar med varandra.

https://youtu.be/p3AGRSPolgQ

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Volvos projekt Drive Me som går ut på att göra bilarna självkörande sjösattes för några år sedan och är en del i Volvos arbete mot att göra bilarna säkrare. Den svenska biltillverkaren har ju som alla vet vid det här laget ett mål som innebär att ingen människa ska dö eller skadas svårt i en Volvo-bil 2020.

Förra året var Teknikens Värld exklusivt med och åkte i en självkörande, autonom som det heter på finare språk, V60, och tidigare i år visade Volvo mer om hur Drive Me-systemet fungerar i praktiken.

Nu har man kommit så långt i utvecklingen att Volvo anser tiden vara mogen för nästa steg i uppvisningen. I en ny film, den ovan, beskriver hur gränssnittet mellan bil och förare fungerar vid autonom körning. Gränssnittet beskrivs av Volvo som branschens mest avancerade och lättanvända, vilket i dagsläget kanske kan ses som ett lite väl stöddigt uttalande eftersom inga biltillverkare har satt något liknande i serieproduktion ännu. För övrigt liknar Volvos system till stora delar det som Audi har uppvisat och som vi provkörde (nåja, bilen körde oss) på Autobahn tidigare i år.

Volvos system, vars gränssnitt kallas IntelliSafe Autopilot, aktiveras och inaktiveras med specialkonstruerade paddlar vid ratten, likt växelpaddlar. När bilen kommer in på ett vägavsnitt som är anpassat för autonom körning meddelas föraren via informationsdisplayen samtidigt som paddlarna börjar blinka. Om föraren samtidigt för båda paddlarna mot ratten aktiveras det självkörande läget och föraren kan luta sig tillbaka för vila, webbsurfande, läsning eller annat som passar tillfället.

När vägavsnittet inte längre är anpassat för autonom körning meddelas föraren än en gång av bilens system. En nedräkningstimer på 60 sekunder påbörjas och om föraren inte skulle ta över kontrollen av bilen, via paddlarna, så förflyttar sig bilen på egen hand till en säker plats för att stanna.

– Vi har skapat ett användargränssnitt som är säkert och smidigt att använda så att förarna tryggt kan överlämna och återta kontrollen över bilen, säger Tomhas Ingenlath som är designchef på Volvo.

2017 ska 100 självkörande Volvo XC90 inta Göteborgs gator och vägar som ett sista steg i Drive Me-projektet innan det är dags för en bredare lansering ut till kund. Omkring fem mil utvalda vägsträckor i Volvos hemstad kommer att vara tillgänglig för autonom körning. De 100 bilarna kommer att köras av allt från dagspendlare till barnfamiljer.