Volvo visar ny rak 2-litersfyra med 450 hästkrafter!
Många har ställt sig frågande till Volvos nya Drive-E-motorfilosofi. ”Hur ska de kunna erbjuda riktiga prestanda med bara tvålitersfyror?” har det låtit. Nu ger Volvo belackarna svar på tal.
Volvos nya VEA-drivlinefamilj, numera kallas Drive-E, består av uteslutande fyrcylindriga motorer med cylindervolym om 2,0 liter. Med hjälp av turboladdning nås höga effekttoppar, upp till 320 hästkrafter i den nya T6-version som presenterades i samband med nya XC90. 320 hästkrafter borde räcka långt, men en del har ändå ifrågasatt Volvos motorstrategi och dess avsaknad av riktiga prestandamodeller. Volvo verkar ha lyssnat på det örat och presenterar nu en maskin som lär dra stor uppmärksamhet till sig.
Volvo High Performance Drive-E Powertrain Concept är en fyrcylindrig bensinmotor på 2,0 liter som har trefaldig överladdning. Två parallella turboaggregat ackompanjeras av en elektrisk kompressor. Men den komprimerade luften från kompressorn går inte direkt till cylindrarna, i stället driver den de båda turboaggregaten. Tillsammans med ett nytt bränslesystem med dubbla bensinpumpar med arbetstryck om 250 bar möjliggörs inte bara körning utan turbofördröjning, utan också ett enormt effektuttag. 450 hästkrafter plockas ur tvålitersmaskinen. Med andra ord ofattbara 225 hästkrafter per liter.
– När vi lanserade drivlinefamiljen Drive-E var målet att kunna leverera de mest avancerade 4-cylindriga motorerna i branschen, baserat på utsläppsnivåer och bränsleförbrukning i relation till prestanda och körbarhet. Vi visste då att 320 hästkrafter från den nya bensinmotorn bara var början. High Performance Drive-E Powertrain Concept på 450 hästkrafter visar vår ambition och Drive-E-drivlinornas mångsidighet, säger Peter Mertens, Senior Vice President Research and Development, Volvo Car Group.– Det finns gott om exempel från andra tillverkare där ett stort turboaggregat använts för att skapa hög motoreffekt från en liten motor, men där körupplevelsen blir lidande på grund av motorns långsamma respons. Med vår historia som en av de första biltillverkarna att anamma turbotekniken, med ett brett urval av turboladdade modeller sedan 1981, kände vi att vi kunde åstadkomma någonting bättre, säger Michael Fleiss, Vice President Powertrain Engineering, Volvo Car Group.Volvos nya turboteknik fick underleverantörerna AVL, Denso och Volvo Polestar Racing att tidigt i utvecklingsstadiet visa intresse. Det gjorde det möjligt att införliva teknik och teorier från olika racingtillämpningar i utvecklingsprocessen.– Det har varit ett mycket spännande projekt eftersom det var första gången vi använde den här kombinationen av olika tekniker i en och samma tillämpning. Resultatet är en helt unik motor med en kombination av hög effekt och snabb respons. Framför allt resulterar den kompakta motorstorleken i en förbättrad viktfördelning mellan fram- och bakaxel samt en lägre tyngdpunkt – två faktorer som har stor betydelse för väghållningen, oavsett om det handlar om en tävlingsbil eller en standardbil, säger Mattias Evensson, ansvarig för motorutveckling på Volvo Polestar Racing.– Det kanske låter lite märkligt, men den här 450 hk-motorn är en del av det arbetet. Om man minskar ner på motorstorleken måste man samtidigt kunna erbjuda kunderna attraktiva och körbara kraftkällor för att utsläppsminskningarna ska kunna genomföras på bred front. Kompakta drivlinor frigör utrymme och vikt i bilens struktur, vilket kan utnyttjas för elektrifiering och ytterligare minskade utsläpp. Och det är det som är vårt slutgiltiga mål, sammanfattar Peter Mertens.Tänk dig denna nya maskin vid verklig användning, kanske tillsammans med Volvos elmotor på 80 hästkrafter som återfinns i nya XC90 T8 Twin Engine. Det skulle i så fall innebära 530 hästkrafter.
https://youtu.be/TO_V8FME61MGilla på Facebook för fler videoklipp!
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se