Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
0910278-nya volvo s60
0910278-nya volvo s60
0910278-nya volvo s60
0910278-nya volvo s60

Volvo visar nya S60 på ett minst sagt annorlunda sätt

Lukas Dohle på Volvo Personvagnar fick i uppdrag av sin arbetsgivare att försöka skapa ett intresse för nya Volvo S60 trots att bilen varken är visad eller lanserad. Till sin hjälp tog de en turkisk blind konstnär som kände sig fram för att sedan måla av bilen.

Som ett led i marknadsföringen av ännu inte lanserade nya Volvo S60 kontaktade Volvo Personvagnar den världsberömda blinde konstnären Esref Armagan från Turkiet.

Han blev inbjuden till Göteborg för att som första utomstående person få ”se” nya Volvo S60, känna på den och därefter måla av den efter vad hans sinnen ”såg”.

Mötet mellan nya S60 och Esref Armagan och hur han därefter målade tavlan spelades in. Filmen kan du se här nedan och på Volvos Facebook-sida.

– Eftersom den riktiga bilen inte lanseras förrän på bilsalongen i Genève nästa år är detta ett unikt sätt för oss att visa en extraordinär konstnärs tolkning av den, säger Lukas Dohle, ansvarig för Live Communication och sociala media på Volvo Personvagnar och som fick uppdraget att skapa ett, om möjligt, ännu större intresse för Volvos så viktiga bil.

Esref Armagan använder sina händer och resten av sina sinnen för att identifiera formerna på det objekt han ska måla. Han har deltagit i ett antal vetenskapliga forskningsprojekt. Bland annat har TV-kanalen Discovery gjort en uppmärksammad dokumentär där professor John Kennedy vid Toronto Universitet påvisar Esrefs förmåga att fånga rätt perspektiv. Den trotsar allt vad vetenskapen tidigare trott sig veta om blinda personer och deras förmåga att uppfatta verkligheten.

Esref Armagan har målat allt från historiska byggnader, havsmiljöer, blommor, skogsmiljöer - till och med porträtterat tidigare amerikanske presidenten Bill Clinton. Det är dock förstya gången som han porträtterar en bil.

– Det var hedrande för mig att få frågan och det kändes som ett erkännande av mig som konstnär, säger Esref Armagan som också fick träffa Volvos nya chefsdesigner Peter Horbury.

– Jag är stolt över nya Volvo S60. Den har en mycket mer dynamisk och skulpterad form än någon Volvo tidigare, och det är en form som väcker känslor. Därför känns detta som ett spännande projekt, att få introducera vår kommande modell för något så ovanligt som en blind konstnär, säger Peter Horbury.

I filmen nedan får vi se bitar av nya Volvo S60 och för dig som inte sett bilen i sin helhet tidigare rekommenderas du först att se filmen (resultatet av Esref Armagans målning i slutet) och därefter klicka dig igenom länkarna nedan.

https://youtu.be/2AULvB8hVJQ?height=347&width=575

Läs mer

TV-TV