Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo XC40 avslöjad – så här ser den ut!

Det återstår lite mindre än en vecka innan Volvo tänkt visa XC40 för världen, men tack vare en fadäs av Volvo Ungern får vi nu se bilen inifrån och ut.

Volvo har nyligen uppdaterat sina webbplatser runt om i världen genom att lägga ut teaserbilder och en kortfilm som visar glimtar av XC40, allt för att skruva upp förväntningarna inför världspremiären i nästa vecka (torsdagen den 21 september).

Volvo Ungern var dock lite för heta på gröten. De råkade nämligen lägga ut en version av filmen som inte var nedkortad. Filmen visade i stället hela rasket. Tack vare klavertrampet, och en Carscoops-besökares kvicktänkta handling, får vi nu se XC40 mer eller mindre från topp till tå, inifrån och ut.

Som vi ser skiljer sig Volvo XC40 väldigt lite från konceptbilen Concept 40.1 som visades i Göteborg i fjol. Ovanligt få detaljer har förändrats mellan konceptbil och produktionsbil.

De typiska konceptbackspeglarna är ersatta av vanliga doningar och de integrerade dörrhandtagen på framdörrarna har blivit mer praktiska. Bakdörrarnas gömda dörrhandtag à la Walter de Silva, som konceptbilen bjöd på, har försvunnit och i stället har helt vanliga handtag placerats på dörrplåtarna. Kanske inte lika tufft, men betydligt mer praktiskt för att föräldrar ska slippa behöva hjälpa mindre barn varje gång de ska ta sig in genom bakdörrarna.

Volvo XC40 ser ut att kunna sticka ut ur mängden. Den uppdragna fönsterprofilen över bakdörrarna, som varit en stor snackis sedan konceptbilen visades, har Volvo valt att ha kvar. Vi får återkomma för att klargöra hur mycket det inskränker på utsikten från baksätet. Vuxna lär inte påverkas, däremot barn... eventuellt.

Fronten är näst intill identisk med konceptbilens, sånär som på små förändringar i strålkastarna och i de yttre luftintagen i spoilerpartiet. Grillen har fått nytt mönster, men det konkava utförandet kvarstår.

Större förändringar har skett bak på bilen. Stötfångaren har gjorts om och bakluckans skärning går nu ned i den, det gjorde luckan inte på konceptbilen. Bakluckan linjerar numera med bakljusens insida, på konceptbilen var luckans nedre parti mer utbrett. Vi kan även ana att takvingen eventuellt har gjorts om så smått.

Interiört ser det ut som vi har förväntat oss efter att vi avslöjade insidan för några månader sedan. Designen följer samma mall som i 90-serien men med ett lite mer spartanskt utförande. Sensus-skärmen är dominerande, likaså det digitala mätarhuset, och mittkonsolens parti mellan framstolarna ser inte ut att vara lika lyxigt utförd som hos storebröderna.

XC40 som vi ser här är i T5-utförande med utrustningspaketet R-Design. Modellen, som är först ut på Volvos nya CMA-plattform, kommer att följas av fler 40-modeller, bland annat nya V40.

Läs gärna mer om nya XC40 genom länkarna nedan.

Tack till Amir för tipset!