Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Illustration: Mattias Rabe

Volvo XC40 bekräftad för lansering 2017

Efter nya XC60 står en helt ny, tredje suv-modell från Volvo på tur. XC40 kommer i höst, det är nu bekräftat.

Vi har redan skrivit åtskilliga artiklar om XC40, Volvos tredje suv-modell och första modell ut i nya 40-serien. Så sent som för några veckor sedan berättade vi mer om XC40 och då avslöjade vi att 2017 är året då den lilla suven, som ska konkurrera med bland annat Audi Q3 och BMW X1, ska börja byggas. Nu har dessa uppgifter bekräftats av Volvo själva då företagets nya utvecklingschef Henrik Green, som tog över titeln och uppgiften efter Audi-flyende Peter Mertens, berättar för brittiska Autocar att själva grundarbetet i utvecklingen är färdig och att lanseringen äger rum i höst. Då kan vi avslöja att det är marknadslanseringen som avses och att bilen därför kommer att visas upp tidigare än i höst, nämligen på bilsalongen i Shanghai i april.

Vi har redan sett en konceptversion av XC40, det var för snart ett år sedan och då i form av Concept 40.1. Då fick vi se linjer skarpare än de som finns hos 90-serien som nyligen lanserats fullt ut i form av tre modeller (S90, V90 och XC90) plus en extra modellversion i V90 Cross Country. Alla föll inte för formerna, men Henrik Green tror ändå att chansen är stor att just XC40 blir en Volvos mest succéfyllda modeller som kan få företagets försäljning att klättra upp en eller flera nivåer.

Det var i maj i fjol som Volvo visade upp Concept 40.1, en förstudie i hur XC40 kommer att te sig utseendemässigt.Det var i maj i fjol som Volvo visade upp Concept 40.1, en förstudie i hur XC40 kommer att te sig utseendemässigt.Det var i maj i fjol som Volvo visade upp Concept 40.1, en förstudie i hur XC40 kommer att te sig utseendemässigt.
Det var i maj i fjol som Volvo visade upp Concept 40.1, en förstudie i hur XC40 kommer att te sig utseendemässigt.

XC40 kommer, precis som övriga versioner i 40-serien som följer (bland annat nya V40), att baseras på nya CMA-plattformen – en likt SPA-plattformen flexibel grund som, till skillnad mot SPA, inte bara är utvecklad tillsammans med ägaren Geely utan också är första Volvo-plattform att vara förberedd för 100-procentig elektrifiering. Och enligt Henrik Green tror Volvo hårt på just helelektriska bilar. Utvecklingen är i full gång och 2019 ska märkets första elbil (C30 Electric räknas inte riktigt då den mer ansågs vara en rullande testbänk) rulla ute på vägarna 2019.

Han tror också på dieseldrivna bilar, men hur länge till är svårt att sia om. Men att dieselmotorn har sin plats bredvid elmotorn råder det ingen tvekan om – i nuläget.

Henrik Green är dessutom öppen för fler suv-modeller från Volvo i framtiden. Han anser att biltypen är intressant.

Men innan XC40 ges fullt fokus ska strålkastarljuset riktas mot nya Volvo XC60 som har världspremiär på bilsalongen i Genève i mars, alltså om mindre än en månad.