Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo

Volvo XC40 D4 prisad som dragarbil

Suven Volvo XC40 fortätter att kamma hem utmärkelser. Nu prisas den i Storbritannien som dragare av husvagnar.

Volvo XC40 är förvisso en ny bilmodell men kanske för gammal för att vinna än fler utmärkelser än Årets bil i Europa, Årets bil i Japan och folkets bilval i Storbritannien, tänker du. Nej. Nu har XC40 D4 blivit utsedd till Årets dragarbil av brittiska husvagnsföreningen Caravan Club.

Volvon var en av 36 bilar som gjorde upp på en testanläggning i Millbrook, Bedfordshire, där både prestanda och dragegenskaper granskades.

I juryns summering hittar vi följande kommentarer:

XC40 D4 upplevs som stabil på såväl landsväg, på testbanans backparti som på motorväg. Den accelererar perfekt och känns aldrig undermotoriserad. Alla bitar faller på plats när man drar med bilen och den är otroligt smidig när man backar med husvagn.

Med D4-motorn får XC40 dra 2,1 ton vilket gör den till ett bra val för husvagnsägare. Den är samtidigt kompakt, lätt att manövrera och har en smart interiör med gott om stuvutrymmen. Dessutom rymmer den 460 liter bakom baksätet och hela 1 336 liter med ryggstöden nedfällda.

Faktum att det blev en dubbelseger för Volvos del då V60 D4  vann sin klass. Båda bilarna var fyrhjulsdrivna och hade samma tvålitersdiesel på 190 hästkrafter och 400 newtonmeter.

Volvofirandet kan med andra ord fortsätta då detta var andra året i rad man vann titeln. Utmärkelse gick förra året till den större XC60.

Volvo XC40 D4 AWD Momentum var den först versionen av modellen vi på Teknikens Värld körde – hela provkörningen kan du läsa här.