Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Illustration: Erik Andrén

Volvo XC40 kommer tidigt 2018

De närmaste två, tre åren blir för Volvo extremt hektiska. Nya bilar ska rulla ut i en aldrig tidigare skådad takt. Häng med!

I går kunde vi visa er nya, bra spionbilder som även avslöjade interiören i nya Volvo XC60 som har premiär på bilsalongen i Genève i mars nästa. Den blir startskottet på Volvos fortsatta modelloffensiv de kommande åren, nu när 90-serien är avklarad med XC90, S90 och V90 i nämnd ordning. För XC60 betyder det en produktionsstart någon gång under sommarmånaderna och att den börjar rulla ut till handlare och kunder framemot hösten.

Sedan är det brådis för Volvo. Nya S60 och nya V60 ska klämmas ut under samma år och först när 60-serien är avklarad är det dags för en helt ny modell, nämligen XC40 som bygger på den med Geely gemensamma CMA-plattformen och därmed skiljer sig från 60- och 90-seriernas SPA-plattform.

För brittiska Autocar bekräftar Volvos utvecklingschef Peter Mertens vad vi tidigare skrivit, att XC40 rullar ut tidigt 2018. Den lilla suvmodellen blir först ut i nya 40-serien som under året följs av nya V40 samt en S40 eller en C40 (kanske både och).

Volvo Concept 40.1, som visades i maj, var en förhandsstudie i vad som komma skall i form av XC40.Volvo Concept 40.1, som visades i maj, var en förhandsstudie i vad som komma skall i form av XC40.Volvo Concept 40.1, som visades i maj, var en förhandsstudie i vad som komma skall i form av XC40.
Volvo Concept 40.1, som visades i maj, var en förhandsstudie i vad som komma skall i form av XC40. Foto: Glenn Lindberg

Det intressanta med XC40 och dess plattformssyskon är just CMA-plattformen. När Volvo visade upp konceptbilarna Concept 40.1 (XC40-konceptet) och Concept 40.2 (”S40”-konceptet) i våras berättade man att CMA-plattformen, och därmed hela 40-serien, är första steget mot Volvos helelektriska framtid (C30 Electric är i sammanhanget forntid). CMA är nämligen första plattformen som är förbered för en helelektrisk drivlina. Senare kommer Volvo att anpassa dagens SPA-plattform för den ska kunna ligga till grund för större elbilar.

Redan i oktober förra året kunde vi visa er de första spionbilderna på XC40 i form av en mula (dvs den ser ut som en V40 Cross Country men under skalet finns XC40:s teknik. Notera exempelvis spårvidden och markfrigången).Redan i oktober förra året kunde vi visa er de första spionbilderna på XC40 i form av en mula (dvs den ser ut som en V40 Cross Country men under skalet finns XC40:s teknik. Notera exempelvis spårvidden och markfrigången).Redan i oktober förra året kunde vi visa er de första spionbilderna på XC40 i form av en mula (dvs den ser ut som en V40 Cross Country men under skalet finns XC40:s teknik. Notera exempelvis spårvidden och markfrigången).
Redan i oktober förra året kunde vi visa er de första spionbilderna på XC40 i form av en mula (dvs den ser ut som en V40 Cross Country men under skalet finns XC40:s teknik. Notera exempelvis spårvidden och markfrigången). Foto: CarPix

När XC40, som tar över efter V40 Cross Country, lanseras blir den Volvos tredje suvmodell efter XC60 och XC90. Lägg därtill att Volvo dessutom har crossoverversioner, om man nu önskar kalla dem så, i nya V60 Cross Country och sprillans nya V90 Cross Country. Volvo tror alltså stenhårt på den nischen, och förmodligen gör man helt rätt i och med att av fjolårsförsäljningens 503 127 bilar stod XC- och Cross Country-versionerna för över hälften av den siffran. 800 000 sålda bilar under 2020 är målet.