Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo XC60 byggs nu i Kina – helt ny modell på gång

Volvos storsäljare XC60 har nu börjat tillverkas i märkets fabrik i kinesiska Chengdu. Den kinesiska produktionslinan ska avlasta den i belgiska Gent.

Volvo satsar i Kina. Med tre fabriker och 160 återförsäljare står sig den svenska biltillverkaren väl rustad för att ta emot de kinesiska kunderna som blir allt fler.

I slutet av förra året nåddes vi av informationen att XC60 efter årsskiftet skulle börja byggas i den ena av de tre fabriken – den i Chengdu. Riktigt så blev det inte men nu är produktionen igång. XC60 byggs därmed parallellt med långa versionen av S60, det vill säga S60L.

Tack vare tillkomsten av XC60 i Chengdu-fabriken ökas arbetsstyrkan med 500 personer till totalt 2 650. Ett nytt arbetstidssystem ska säkra tillverkningstakten.

XC60 är Volvos bästsäljare inte bara i Kina utan över hela världen. Under årets första nio månader såldes 98 309 exemplar globalt, varav 24 940 såldes i Kina. På global nivå är försäljningssiffrorna en ökning med 20,4 procent jämfört med samma period föregående år. I Kina är ökningen hela 32,3 procent.

Volvo XC60 har totalt, sedan lanseringen 2008, sålts i över en halv miljon exemplar.

Volvos övriga fabriker i Kina ligger i Daqing och i Zhangjiakou. I förstnämnda tillverkas bland annat Volvo XC Classic och i sistnämnda tillverkas bilarnas motorer som sedan levereras till fabrikerna i Chengdu och Daqing.

Just Daqing-fabriken kommer under 2016, eller strax därefter, att få ta hand om tillverkningen av en helt ny modell.

Modellen det handlar om är ersättaren till dagens S80L, det vill säga långa versionen av S80. S80L byggs i dag i en fabrik som tillhör Ford, men när ersättaren kommer blir det alltså Volvo-fabriken som får äran.

Volvo har som mål att 2020 sälja 800 000 bilar världen över varav 200 000 av dessa är tänkt att säljas i Kina.