Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo XC60 och XC90 blir prestandabilar med Polestar

Polestar tittar på att vidga sina marker, från Volvo S60 och V60 till bland annat XC60 och XC90. Det berättar Polestars vd och ägare Christian Dahl för australiensiska Drive.

Volvos och Polestars samarbete sedan många år har på sistone börjat bära allt mer frukt som vi utanför tävlingsbanorna kan ta del av. Utöver uppgraderingskit i form av fler hästkrafter finns sedan i somras två riktiga Polestar-modeller i S60 och V60 där 350 hästkrafter paketerats tillsammans med vassare chassi, krispigare styrning och mycket annat som gör Volvo-bilarna till potenta prestandabilar.

Men Polestar nöjer sig inte med en sedan- och en kombimodell, de har siktet inställt på fler Polestar-modeller. Christian Dahl, vd och majoritetsägare i Polestar, berättade under sitt besök vid Bathurst 1000 i förra veckan för australiensiska Drive att man är redo att expandera.

– Nu när vi har trovärdigheten från motorsporten och sedanmodellerna tror jag att vi kan expandera varumärket in i suv-segmentet. Till att börja med kan vi kanske göra en liten en, XC60 och sedan kan vi göra XC90. Jag kan definitivt se detta i framtiden, säger han till Drive.

Till den australiensiska tidningen säger Christian Dahl också att både S60 och V40 sannolikt kommer att få en ny generation tvålitersmotorer med fyra cylindrar och turboladdning, något som just nu utvecklas av Volvo med assistans från Polestar. Motorn Dahl syftar på är den monstruösa tvålitersmaskin i konceptutförande som Volvo presenterade för ett par veckor sedan, det vill säga 450 hästkrafter starka Volvo High Performance Drive-E Powertrain Concept.

Christian Dahl berättar aldrig hur mycket effekt det kan röra sig om i produktionsutförande, men han ser flera fördelar med motorn utöver högre effektuttag än i den treliterssexa på 350 hästkrafter som för tillfället finns i S60 och V60 Polestar.

– Den grundläggande arkitekturen med Drive-E (Volvos nya turbomatade tvålitersmaskiner med fyra cylindrar, reds anm) blir likadan för alla Volvo-modeller vilket öppnar upp för en mängd olika möjligheter. Det är en riktigt liten motor. I en bil stor som en S60 ger det lilla formatet fördelar i form av paketering, vad du kan göra med hjulupphängningen. När den nya plattformen kommer till XC90, SPA-plattformen... när den kommer till S60 och V60 om några år ger den stora fördelar när det kommer till paketeringen. Det kommer att bli ett fantastiskt chassi, säger Christian Dahl.