Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080714-xc60-t6-awd-stopp080714-xc60-t6-awd-stopp080714-xc60-t6-awd-stopp
080714-xc60-t6-awd-stopp

Volvo XC60 T6 AWD ska inte säljas i Sverige

Senaste nytt från Volvo är att nya XC60 inte ska säljas med den största bensinmotorn i Sverige. XC60 T6 AWD dras tillbaka på grund av utebliven efterfrågan. Av de 760 bokade XC60 i Sverige är endast 41 bensinmodellen T6 AWD.

Volvos nya lill-suv XC60 har fått utstå mycket kritik ända sedan starten. Modellen har ansetts vara otidsenlig då den inte erbjuds med något miljövänligt motoralternativ. Dessutom har den största bensinmotorn – T6 – kritiserats för att vara allt för törstig. Kritiken har även avspeglats i orderböckerna. 760 XC60 har bokats i Sverige, varav endast 41 har modellbeteckningen T6 AWD. På grund av den låga efterfrågan väljer Volvo nu att dra tillbaka T6 AWD från den nordiska marknaden.

Beslutet fattades sent i förra veckan. Uppmärksamma kommenterare på denna hemsida konstaterade redan i går att Volvo hade plockat bort T6 AWD från sin hemsida utan förklaring. Volvo hänvisar nu till att det skulle skapa stora logistikproblem att sälja T6 AWD i norden då det inte anses finnas någon marknad för bilen. I stället ska försäljningen koncentreras till den nordamerikanska marknaden där efterfrågan på den stora motorn är större.

Beslutet att ta bort XC60 T6 AWD från norden är ett led i utvecklingen mot diesel och etanol och bort från bensin. I dagsläget utgörs endast tio procent av Volvos försäljning av bensinbilar. Förklaringen ligger främst i etanolens segertåg genom Sverige, de som tidigare körde en bensin-Volvo kör numera en etanol-Volvo.

Det får anses som starkt av Volvo att lyssna till marknaden och till viss del även kritiken. Att ta bort flaggskeppsmotorn från hemmamarknaden är troligtvis inget lätt beslut som fattas i en handvändning. De svenskar som var snabba och hann beställa en XC60 med 285-hästarssexan och fyrhjulsdrift behöver dock inte nöja sig med något sämre. Volvo försäkrar att dessa 41 kunder ska få sina bilar och att de ska få full service, precis som vilken annan Volvo som helst. Förutom att ha en ny och fin bil kan dessa 41 lyckliga även glädja sig åt att köra runt i bilar som troligtvis kommer att få samlarstatus i framtiden.

Provkörning