Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo XC60 T8 Twin Engine AWD uppvisar tveksam fyrhjulsdrift

I vårt senaste SUV-test tar vi reda på hur de olika modellernas fyrhjulsdriftssystem fungerar när underlaget är friktionsfritt. Det visar sig att Volvo XC60 T8 Twin Engine AWD är både bra och dålig.

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=702&player=sp&part_id=195265&addons=000&time=0&disable_sharing=false

Volvo säger att deras XC60 T8 Twin Engine AWD är fyrhjulsdriven, och det är den. Men bakhjulen drivs enbart av el. Även om bilen inte går att köra på enbart el för att batteriet tagit slut finns det alltid kraft kvar för att göra bilen fyrhjulsdriven när så behövs.

När vi testar hur snabbt fyrhjulsdriftssystemet reagerar vid snabb greppförlust lägger vi våra nollfriktionsrullar på samma axel. XC60 T8 Twin Engine AWD klarar detta fullt godkänt oavsett om vi lägger rullarna under fram- eller bakhjulen. Det krävs visserligen lite högre varvtal men bilen tar sig av rullarna.

 I detta nummer läser du testet i sin helhet.

Andra delen av testmetoden är till för att se hur fram- och bakaxel klarar av att portionera kraften till hjulet som faktiskt har grepp. Egentligen ett test för att se hur bra differentialbromsverkan bilen har. Båda rullarna läggs på samma sida.

Volvon uppvisar inga tendenser alls till differentialbromsverkan och bilen ramlar av rullarna gång på gång. Märkligt, även om bilen inte har differentialbromsar går det att använda sig av de låsningsfria bromsarna, men det gör inte Volvo.

Hela testet av Volvo XC60 T8 Twin Engine, där den jämförs med fem andra laddhybrider (Kia Niro Plug-In Hybrid, Kia Optima Plug-In Hybrid, Volkswagen Golf GTE och Volkswagen Passat GTE) kan du läsa i Teknikens Värld nummer 9/2018 som finns ute i butik nu.