Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080220-volvo-xc60
080220-volvo-xc60
080220-volvo-xc60
080220-volvo-xc60

Volvo XC60 – Volvos säkraste hittills

Om två veckor är det dags för Genèvesalongen. Då är det samtidigt dags för nya Volvo XC60 att visas upp inför en förväntad storpublik. Crossovern är också Volvos säkraste bil hittills tack vare systemet City Safety.

Detta är de första officella bilderna på nya Volvo XC60. Bilen begår sin publika premiär på Genèvesalongen i början av nästa månad. Sedan dröjer det till tredje kvartalet i år innan den dyker upp hos handlarna.

Volvo själva är nöjda och stolta över sitt nya tillskott.

– Volvo XC60 är inte bara den säkraste Volvon hittills, jag tycker att det är den snyggaste också och det är väl ingen dålig kombination, säger Fredrik Arp, vd för Volvo Personvagnar.

Nya XC60 har ingen lätt uppgift framför sig. Bilen ska slåss mot en hel hög andra tuffa konkurrenter och antalet blir bara fler och fler. BMW var tidigt ute med sin X3 och även om den börjar bli ålderstigen så är den i allra högsta grad aktuell. Efter Volvo XC60:s introduktion följer Audi upp med sin kommande Q5, Saab med 9-4X och Mercedes med sin nyligen visade GLK. Dessa tre kombattanter tänker göra allt för att göra livet surt för XC60. Men Volvo har en fördel framför de andra. Just nu när lilla suv/crossover-marknaden är glödhet (stora suvar tappar ju allt mer intresse) kommer XC60 före premiumkonkurrenterna – tidsmässigt.

XC60 kanske ser ut att vara duglig i terräng, men siktet är inte inställt på att vara en offroad-vagn. I stället är det i landsvägs- och stadstrafik vi kommer att få se den rullandes. Trots vanliga XC-attribut så som förhöjd markfrigång och plastsjok så är bilen mer av en livsstilsbil för storstadsbon.

Volvos signum under många år har varit säkerhet. Sexighet och utstrålning har kommit i andra hand. Säkerhetsaspekten är fortfarande viktig men nu vill Volvo ha bilar som syns i mängden. Vi låter Volvo Personvagnars designchef berätta på det sätt som bara en designer kan när han får fritt spelrum.

– Den här bilen är laddad med mer känsla och mer energi än någon annan Volvo. Vi lyfter vårt design-DNA till en helt ny nivå genom att helt enkelt skruva upp den visuella volymen. Om du säger att du kan känna igen en Volvo på hundra meters avstånd i dag, så vågar jag påstå att XC60 utstrålar en tydlig Volvo-närvaro från minst det dubbla avståndet, säger Steve Mattin.

Dessutom är XC60 inte enbart en Volvo just här och nu utan bilens formspråk återger Volvos framtid. Kantigheten som Volvo ofta förknippas med är snart historia på allvar.

– Man skulle kunna säga att detta är C30-ägarens nästa bil. Den är sportig och spännande, men med betydligt större resurser. Med XC60 breddar vi vårt modellurval för att dra till oss ännu fler kunder med en aktiv, sofistikerad livsstil, säger Fredrik Arp.

Som rubriken berättar, så är XC60 Volvos säkraste bil hittills och det beror på det nya kollisionssystemet City Safety –som hjälper föraren att undvika eller minska effekterna av kollisioner i låga hastigheter, till exempel i stan eller i bilkön. Bilen bromsar själv om den är på väg att köra in i framförvarande bil och föraren inte reagerar. City Safety fungerar i farter upp till 30 km/h. Om den relativa hastighetsskillnaden mellan fordonen är under 15 km/h kan systemet hjälpa föraren att helt undvika krocken. Mellan 15 och 30 km/h handlar det om att få ner hastigheten så mycket som möjligt för att lindra kollisionskraften.

– Vi är den första biltillverkaren i världen som erbjuder den här funktionen som standard. Med City Safety som standardutrustning är nya XC60 den säkraste bil Volvo någonsin har tillverkat. Bilen är därtill fullmatad med våra samlade kunskaper och lösningar inom säkerhet, både när det gäller att förebygga olyckor och att skydda samtliga åkande i en kollision, berättar Fredrik Arp.

Inledningsvis kommer Volvo XC60 med tre olika motoralternativ – den turboladdade sexcylindriga bensinmotor kallad T6 med 285 hästkrafter, och två varianter av den femcylindriga turbodieseln D5, där den ena levererar 185 hästkrafter och den andra 163. XC60 med dessa tre motorkonfigurationer levereras med fyrhjulsdrift (AWD) som standard.

Under 2009 lanseras också en framhjulsdriven XC60 med en nyutvecklad dieselmotor på 2,4 liter som klarar de uppsatta Euro 5-kraven. Motorn levererar 163 hästkrafter och koldioxidutsläppet hamnar runt 170 g/km. Framhjulsdriften visar än mer vilket underlag som XC60 är ämnad för – asfalt.

Hur det blir med etanolmotorer säger Volvo inget om, men det skulle vara bra egendomligt om inte XC60 får en FlexiFuel-motor under huven. 2,5FT med 200 hästkrafter, som snart kommer till V70, känns som ett naturligt val och kanske kan komma redan 2009.

Volvos förhoppningar är att sälja 50 000 exemplar av XC60 per år. Inom segmentet, som består av runt 20 konkurrenter, säljs totalt cirka 700 000 bilar. Volvo räknar alltså med att ta knappa åtta procent av marknaden.