Volvo XC70 är bästa polisbilen någonsin

Ser man en polisbil på vägarna är det inte ovanligt att det är en Volvo XC70. Att just den modellen är så populär är inte så konstigt. XC70 utses av Rikspolisstyrelsen till den bästa polisbilen någonsin.

I ett polisbilstest utfört av Rikspolisstyrelsen nyligen testades fem olika modeller av fem olika märken. Då vann BMW 5-serie med xDrive-fyrhjulsdrift tack vare köregenskaper och bromsprestanda. Däremot vann den inte polisbilsförarnas hjärtan, för det gjorde en svensk. Nu har man utfört ytterligare ett test, denna gång med enbart Volvo-bilar av modellår 2014. En framhjulsdriven V70, en XC70 D5 AWD samt en XC70 T6 AWD, där de båda sistnämnda är fyrhjulsdrivna.

På en tiogradig skala, där alla bilar med snittbetyg över fem anses vara fullgodkända, fick de båda XC70-modellerna betyget nio medan V70:n var hack i häl med 8,8. Genomgående höga snittbetyg med andra ord. Noterbart är att i ett av delmomenten – utryckningskörning – fick XC70 D5 AWD högsta möjliga betyg, det vill säga tio.

 – När det gäller Volvo XC70 D5 AWD med det nya chassit kan vi bara lyfta på hatten för Volvo. Det är den bästa polisbilen vi någonsin testat. Våra provförare var mycket överraskade över hur bra bilen uppförde sig. Och utryckningskörning där bilen får en tia i betyg är det viktigaste momentet, säger Per Rickander, teknisk specialist på Rikspolisstyrelsen.

Övriga delmoment i testet utöver utryckningskörning är bullertest, komfort, stabilitet, älg- och bromsprov med undanmanöver samt körning på konbana.

Utvecklingsarbetet av den nya polisbilen har pågått i nästan ett år. Polisbilar, med all sin utrustning, väger mycket vilket kräver ett chassi av yppersta klass. Volvo närmade sig gränsen för vad som var möjligt för chassit men verkar nu ha trollat bort problemet. En polisbil får inte bjuda på överraskningar utan måste bete sig förutsägbart.

 – En polisutrustad Volvo XC70 D5 AWD är lastad som en minibuss. Att den då uppför sig så stabilt som den gör med det nya chassit är anmärkningsvärt, säger Per Rickander.

Det nya chassit är förändrat på rad olika punkter, däribland nya krängningshämmare, stötdämpare och fjärdrar.

 – Vi har gjort många verifieringskörningar på alla typer av vägunderlag. Som till exempel höghastighetskörning på tyska autobahn, vinterväglagskörning på vår provbana i norra Sverige och högfriktionskörning i Spanien, säger Jan Bengtsson, chef för Volvo Cars Special Vehicles and Accessories.

Att bygga om en Volvo till en polisbil tar 45 timmar och utförs av just Volvo Cars Special Vehicles and Accessories efter att bilen lämnat produktionsbandet på Torslandafabriken.

 – Vi utvecklar våra polisbilar i nära samarbete med polisen som är med under produktutvecklingsfasen. Vi finns också med i flera av polisens egna referensgrupper när det gäller kraven på en polisbil. De erfarenheter vi gör kommer också Volvos totala utvecklingsarbete till del, säger Jan Bengtsson.

Produktionen av Volvos polisbilar modellår 2014 påbörjas i slutet av november och leveransen av de först bilarna är förlagd till i början av nästa år.

Värt att veta

 Av alla de polisbilar som säljs i Sverige är cirka 85 procent en Volvo. I dagsläget har polisen i Sverige sex olika bilmärken att ratta. Förutom Volvo hittar vi exempelvis Mercedes, Volkswagen och Saab.

 Men det är inte bara i Sverige som det körs svenskt inom poliskåren. Storbritannien, Belgien, Nederländerna och Schweiz kör också Volvo. Tidigare hade även Italien och Norge Volvo-polisbilar.

 Totalt säljer Volvo årligen mellan fem och sex tusen polisbilar världen över.

 – Med våra nya modellår 14 bilar med det nyutvecklade chassit får vi nu ett betydligt bredare erbjudande. Vi ser en möjlighet att öka vår försäljning på flera marknader, både marknader där vi tidigare funnits, som Norge, men också på helt nya marknader som till exempel de baltiska länderna, säger Jan Bengtsson.

Kika på bildgalleriet nedan där du utöver Volvo XC70 Polisbil får ta del av en lång rad andra Volvo-polisbilar, allt från V70 och S60 till PV36 för snart 80 år sedan. Därefter är det självklart att du ska läsa vår alltid rykande heta provkörning av Volvo V70 Polisbil. I den texten med tillhörande bilder får du känslan över vad som skiljer polisens bilar från de vanliga som vi andra kör.