Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nilsson Special Vehicles

Volvo XC90 blir ambulans

Volvos supersuccé XC90 ska nu ta en ny marknad med storm. Nya suven ska nämligen bli ambulans.

Volvos första steg in i märkets nya generation bilar togs med XC90, en bil som hyllats på flera håll världen över och bland annat utsetts till årets tjänstebil i Tyskland (och alldeles nyligen blev den också utsedd till årets suv i USA). XC90 är visserligen aningen dyr för att vara en vanlig tjänstebil på den svenska marknaden, men snart kommer den att bli en vanlig tjänstebil för landets hjältar. En bil som du förhoppningsvis inte behöver åka i, nämligen en ambulans.

Foto: Nilsson Special Vehicles

En av de vanligare ambulanserna är i dagsläget byggda på Volvo V70 eller XC70, men modellfamiljen ska snart ersättas av nya V90 som kommer att presenteras under våren 2016. Således ska de få en ersättare i form av XC90. Samtliga nämnda bilar byggs av Nilsson Special Vehicles i Laholm. Ett specialbilsföretag som grundades som Yngve Nilssons Karosserifabrik 1945, och sedan dess har byggt en mängd olika specialfordon som bland annat limousiner, begravningsbilar och just ambulanser. Sistnämnda fordonstypen har de tillverkat sedan 1950-talet, baserade på Volvo-modeller.

Foto: Nilsson Special Vehicles

De ambulanser som de tillverkar i nuläget baseras på Mercedes Sprinter och Volvo XC70, senast nämnda ersatte V70 då fyrhjulsdrift och högre markfrigång ses som en stor fördel. Detta är även en av anledningarna till att valet på nästa grundmaterial föll på XC90. Men framförallt på grund av att XC90 gör det möjligt att bygga ett större skåp vilket ger en bättre arbetsmiljö för personalen.

I juni började planeringen av det nya XC90-projektet och det är ännu ett tag kvar innan den färdiga produkten kan ses rulla på våra vägar. Enligt Nilsson Special Vehicles vd Karl Justh ska de dra igång testerna av den första prototypen i januari nästa år.

Karl Justh, vd Nilsson Special Vehicles. Foto: Nilsson Special Vehicles

Vad ligger huvudfokus på vid utvecklingen av nya XC90-ambulansen?

– Vi ser främst på säkerhet och arbetsmiljö, målet är att samtliga ska kunna sitta bältade samtidigt som de utför sitt jobb. Vårdaren i skåpet ska nå all nödvändig utrustning från sin sittplats. Men vi tittar även på en hel del ergonomiska förbättringar, så som att ha så låg instegshöjd som möjligt, och bland annat en elektrisk bår som gör att ambulanspersonalen inte behöver göra tunga lyft, säger Karl Justh till teknikensvarld.se.

För att optimera utrymmet ska hjulbasen förlängas med en meter, lika långt som hos nuvarande XC70-ambulansen. Jämfört med denna kommer skåpet hos nya XC90-versionen att vara elva centimeter bredare, 26 cm högre och 15 cm längre. Tack vare att inredningen kommer att göras kompaktare än i dagsläget utnyttjas utrymmet ännu bättre.

Vilka drivlinor är aktuella?

– I nuvarande XC70 använder vi oss av D5 AWD och till XC90 kommer vi att fortsätta med den drivlinan, men vi överväger även möjligheten med en bensinmotor. Vilken som kan bli aktuell är dock inte bestämt ännu.

Så vi kan eventuellt få se T8 Twin Engine i en ambulans?

– Nej, just den har vi uteslutit då den drivlinan stjäl en del utrymme och inte lämpar sig till användningsområdet.

Enligt Justh är huvudmarknaderna för den XC90-baserade ambulansen först och främst Sverige och Norge. Men Justh har förhoppningar om att denna modell kan öppna för en större marknad nere på kontinenten.

”De marknaderna har dock andra behov, men vi tittar absolut på den möjligheten”.

Livslängden på XC90 beräknas till 4-5 år, eller 40-45 000 mil, beroende på nyttjande. I snitt rullar en ambulans cirka 10 000 mil om året, men på grund av att vissa avdelningar har bra mycket längre transportsträckor än andra finns det fordon som rullar upp till 14 000 mil om året.

Foto: Nilsson Special Vehicles

Den produktionsfärdiga modellen ska presenteras i september 2016 och första leverans är planerad till januari 2017. Grundpris för XC90-ambulansen blir 1,3 miljoner exklusive moms. Då ingår bland annat kommunikationsutrustning, men övrig inredning tillkommer efter beställarens behov.

Från start till färdig ambulans tar det cirka 6-7 veckor.

Hur många tror du att ni kommer att sälja?

– Det vi vet i nuläget är att vi kommer att leverera cirka 80 bilar under 2017, plus att vi fram tills dess kommer att sälja cirka 80 ambulanser baserade på XC70.

Hur kommer det sig att ni valde XC90 i stället för att vänta på kommande V90 Cross Country?

– Helt enkelt på grund av att XC90 lanserades först och att XC70 kommer att utgå, plus att förare gillar att sitta högre.

Är det tänkbart att vi får se en ambulans-version av V90 i framtiden?

– Det är svårt att säga nu, vi får helt enkelt avvakta tills Volvo har presenterat den innan vi kan ta det beslutet. Men om den inte skulle lämpa sig som ambulans kan den vara intressant för att bygga begravningsbil av.

Volvo XC90 ambulans. Foto: Nilsson Special Vehicles