Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo XC90 blir en Geely

Volvo ger bort plattformen till XC90 till ägarna Geely som startar nytt lyxbilsmärke med suven. Teknikbytet är ett av många kommande, rapporterar kinesiska medier.

Geely har planer på att starta ett lyxbilsmärke med en suv som första bil och för det är tanken att man ska bygga den första bilen på Volvos nu nio år gamla XC90. Plattformen P2 ligger dessutom som grund för Volvo S80 och Ford-modeller som Ford Taurus och Lincoln MKS. 

 Geelys egen ”XC90” kommer att lanseras under ett helt nytt bilmärke som ska vara mer premium än Geely men mindre exklusivt än Volvo. Den nygamla bilen kommer att lanseras i samma veva som Volvo ersätter nuvarande XC90 med en ny modell 2014, skriver kinesiska Daily News enligt bloggen 163.

 Däremot framgår inte om bilen kommer begåvas med en ny design eller om det blir en helt ny design. Det som skulle tala för ett designbyte är Geely-chefen Li Shufus uttalande om att ”Geely är Geely, Volvo är Volvo” angående en eventuell urholkning av Volvos varumärke under den nya regin.

 Teknikbytet är en del i en överenskommelse som Geely och Volvo träffade i mars och som går ut på att ge Geely en mer konkurrenskraftig produktportfölj än tidigare. Förutom plattformen kommer Volvo och Geely samutveckla elbilar, laddhybrider och mindre bilar.

 –Det kommer hjälpa oss realisera våra aspirationer till att göra Kina till vår andra hemmamarknad, sa Volvo-basen Stefan Jacoby då.

 Tidigare i år visade Geely upp sina första suv Global Hawk GX7 som bara kommer säljas på den kinesiska marknaden.

 – Det är strategiskt mycket viktigt för oss att göra vårt bästa för att låsa upp synergi-effekter inom gruppen för att stärka våra olika märken, sa Volvos och Geelys styrelseordförande Li Shufu i ett pressmeddelande skriver Car News China.