Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo XC90 facelift avslöjad!

Volvo stora suv XC90 ska senare i år lanseras i uppdaterat utförande. Redan nu kan vi ta del av förändringarna, i alla fall de visuella, tack vare läckta bilder.

Volvo XC90 facelift är nu officiellt presenterad!

I augusti 2014 var det världspremiär för andra generationen Volvo XC90, det vill säga den generation som finns hos Volvo-handlarna. Redan i september samma år påbörjades försäljningen med så kallade First Edition-versioner. Dessa sålde slut blixtsnabbt och tillverkningen av de 1 927 exemplaren slutfördes innan den ordinarie produktionen startade under vecka 5 året därpå.

Nuvarande XC90 är alltså fyra år gammal och Volvo har filat på en uppdaterad version som ska leva kvar ett par, tre år till innan det är dags för tredje XC90-generationen att ta över, en generation som ska tillverkas i nyöppnade USA-fabriken från och med 2021.

Den uppdaterade versionen av XC90 är inte tänkt att visas upp i dag, men tack vare läckta bilder via Nya Zeeland kan vi redan nu se vad det är för förändringar som tar plats. Och rent visuellt handlar det inte om några jättestora justeringar.

Volvo XC90 T8 Twin Engine R-Design facelift 2020Volvo XC90 T8 Twin Engine R-Design facelift 2020Volvo XC90 T8 Twin Engine R-Design facelift 2020
Volvo XC90 T8 Twin Engine R-Design facelift 2020

Det första som slår oss i förändringsväg är grillen. Den har blivit konkav, det vill säga den buktar inåt ”i mitten”. Volvos konceptbilar som föregick 90-serien hade tydligt konkava grillar, XC90 fick inte den detaljen men S90, V90, S60,V60 och delvis XC40 har de böjda ribborna. På XC90 facelift blir denna detalj ännu tydligare, åtminstone i Inscription-utförande. I utförandet R-Design är grillen mer konventionell men mönstret är uppdaterat och i högglansigt svart.

Strålkastarna ser likadana ut som tidigare, eventuellt att de fått någon ny teknik som inte syns utifrån.

Volvo XC90 T8 Twin Engine Inscription facelift 2020 Birch Light MetallicVolvo XC90 T8 Twin Engine Inscription facelift 2020 Birch Light MetallicVolvo XC90 T8 Twin Engine Inscription facelift 2020 Birch Light Metallic
Volvo XC90 T8 Twin Engine Inscription facelift 2020 Birch Light Metallic

Nedre delen av fronten har fått ny design, både hos Inscription och R-Design. Dimljusen har också försvunnit.

Baktill är förändringarna minimala. R-Design ser vi inga förändringar hos, men Inscription-varianten har fått ett krominlägg som löper hela vägen mellan reflexglasen. Vi noterar också svarta backspegelkåpor påXC90 R-Design.

Två nya karosskulörer för XC90 ser vi att det blir, dels Birch Light Metallic som redan finns till V60 och dels Thunder Grey som XC40 kan beställas i.

Volvo XC90 T8 Twin Engine Inscription facelift 2020Volvo XC90 T8 Twin Engine Inscription facelift 2020Volvo XC90 T8 Twin Engine Inscription facelift 2020
Volvo XC90 T8 Twin Engine Inscription facelift 2020

Vi kan inte se att Volvo har tagit några större tag interiört, men vi ser en ny, mindre växelspaksknopp från Orrefors i Inscription-bilen. Spaken skiljer sig tydligt från den Orrefors-historia som finns i XC90 Excellence i dag.

Vad som inte syns på bilderna är däremot det uppdaterade Sensus Connect-infotainmentsystemet med bättre stöd för framför allt Android Auto. Det lär inte bli det helt nya operativsystemet som är Android-baserat och som Polestar 2 blir först med. Det är sagt att först nästa generation XC90 får det nya systemet.

Konkav grill med nytt grepp på emblemet ger en större 3D-känsla.Konkav grill med nytt grepp på emblemet ger en större 3D-känsla.Konkav grill med nytt grepp på emblemet ger en större 3D-känsla.
Konkav grill med nytt grepp på emblemet ger en större 3D-känsla.

Tillverkningen av uppdaterade XC90 påbörjas i Torslanda i maj i år. Marknadslanseringen äger rum under tredje kvartalet, förmodligen i augusti.