Foto: Volvo Cars

Volvo XC90 med på listan över mest återkallade modeller 2021

Än en gång har sajten car-recalls.eu sammanställt en lista med de mest återkallade bilmodellerna under ett år. Det är mest tyskt och franskt på listan, men även Volvos stora suv XC90 har kvalat in, så att säga.

I fjol gjorde car-recalls.eu en lista över de 14 mest återkallade bilmodellerna för 2020, i år beskriver de själva sammanställningen för 2021 som mer djupgående. Man har i stället räknat alla modeller som återkallats minst fem gånger och därför kan vi se Volvo XC90 på listan.

Totalt har 13 bilmodeller haft fem återkallelser, tre bilar hade sex återkallelser och fyra modeller tvingades till åtgärd sju gånger. Mercedes som märke är hårdast drabbat, däribland flaggskeppsmodellen S-klass med nio återkallelser. Det är däremot något som sajten förklarar med att det tyska märket inte lämnar något åt slumpen och är kända för att återkalla sina bilar för minsta problem, vilket inte är lika vanligt hos andra märken.

Volvos storsäljande storsuv XC90 är med på listan, med fem återkallelser. En gång handlade det om turboaggregatet som riskerade haveri, vilket skulle kunna resultera i att motorn skadas och stannar. 242 svenska bilar återkallades, men ingen drabbades. Dessutom har modellen återkallats för fel på kontrolldisplayen i baksätet och för fel på en säkring till bränslepumpen.

En annan gång rörde det sig om bromssystemet som eventuellt saknade en svetskoppling, vilket kunde leda till att bland annat ABS-systemet inaktiveras. I det fallet berördes tre svenska bilar. Volvo Car Sveriges pressavdelning betonar däremot att själva bromsarna fortfarande skulle fungera och att ingen kund i Sverige drabbades av felet.

Den senaste återkallelsen berodde på att styrenheten för krockkuddarna inte var korrekt placerad, vilket förstås innebar försämrad funktion vid en eventuell krock. Inte heller denna felaktighet hann drabba någon kund, även om 121 svenska bilar återkallades.

– I bägge dessa fall handlar det om den mänskliga faktorn, något som är svårt att förutse eller förebygga. Vårt arbete med eller syn på säkerhet förändras inte av fall som dessa även om vi så klart ser till att rätta till orsakerna till problemen. Det är snarare så att de upptäcks på grund av våra noggranna rutiner. Vår kompromisslösa syn på säkerhet är också anledningen till att vi utför återkallelser av detta slag så fort vi har identifierat en risk – även om den risken bara är teoretisk, säger Magnus Holst, pressansvarig på Volvo Car Sverige.

Kort fakta

Under 2021 har 45 biltillverkare meddelat totalt 358 återkallelser för 270 modeller via hemsidan car-recalls.eu. Det är således mest frivilliga åtgärder, självrapporterade av biltillverkarna, och alltså inte framtvingade av EU-kommissionen. Det kan alltså finnas betydligt fler bilmodeller med problem som inte listas på sajten, där biltillverkarna helt enkelt inte vill försöka rätta till felen.

Mercedes har flest bilmodeller på listan: A-klass, C-klass, E-klass, S-klass, GLC, GLE, Vito/V-klass och Sprinter. Sistnämnda skåpbilsmodellen råkade ut för flest återkallelser 2021, hela tio stycken. De flesta av Sprinters felaktigheter rörde sig om defekta eller inkorrekt placerade komponenter.

Även tyskarna Audi, BMW och Volkswagen finns med på listan, med följande modeller: Audi A4, A6, A7 och A8, BMW X5 och X6 samt Volkswagen Passat och Tiguan. Sistnämnda var värst drabbad av dessa med totalt sju återkallelser. Det handlade också om den mänskliga faktorn i flera fall, där bultar och skruvar inte dragits åt ordentligt i vissa fall eller där fel kablar monterats.

Med på listan, som du i sin helhet ser här nedan, finns också märken som Citroën, Opel, Renault, Peugeot, Land Rover och Jeep.

https://datawrapper.dwcdn.net/JZnyP/2/