Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Volvo XC90 T8 Twin Engine blir starkare, snabbare och snålare

Volvo har finslipat på drivlinan som sitter i nya laddhybriden XC90 T8 Twin Engine och fått ut sju extra hästkrafter samtidigt som man nått lägre förbruknings- och utsläppssiffror. 0,21 liter per mil och 49 gram per kilometer gör modellversionen till en supermiljöbil.

https://youtu.be/j26C7iiTjrM

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

400 hästkrafter, 0-100 km/h på 5,9 sekunder, 0,25 liter per mil och 59 gram koldioxid per kilometer har blivit 407 hästkrafter, 0-100 km/h på 5,6 sekunder, 0,21 liter per mil och 49 gram koldioxid per kilometer.

Volvo har nämligen arbetat vidare med drivlinan i XC90 T8 Twin Engine som består av en 320 hästkrafter stark 2,0-litersfyra med turbo och kompressor samt en elmotor på 87 hästkrafter.

Förbruknings- och utsläppssiffrorna är uppmätta med europeiska NEDC-körcykeln för hybrider och därför de officiella som används vid exempelvis jämförelser med andra bilar.

En naturlig jämförelse är den mot Audi Q7 e-tron 2,0 TFSI quattro, en annan laddhybridsuv som XC90 T8 Twin Engine kommer att tampas med i Asien. Audin är nämligen, till skillnad från Volvon, ämnad endast för Kina, Japan och Singapore. Audi Q7 e-tron 2,0 TFSI quattro vill med sina 367 hästkrafter och 700 newtonmeter ha 0,25 liter bensin per mil vilket motsvarar 58 gram per kilometer. Siffrorna är dock framtagna med hjälp av den kinesiska körcykeln för hybrider och vi kan inte säga om och i så fall hur mycket den skiljer sig från den europeiska.

Utsläppsmässigt  ligger XC90 T8 Twin Engine i stället väldigt nära dieseldrivna Q7 e-tron quattro.

Volvo XC90 T8 Twin Engine bibehåller maxvridet på 640 newtonmeter (400 Nm från bensinmotorn, 240 Nm från elmotorn) samt den begränsade toppfarten på 230 km/h. Räckvidden vid körning på enbart el är enligt körcykeln 4,3 mil.

Foto: Patrik Lindgren

– Vi har arbetat hårt för att skaffa oss denna konkurrensfördel och för att ge våra kunder den ultimata kombinationen av prestanda och låg bränsleförbrukning. Med vår Twin Engine-teknik har vi kunnat vidareutveckla vår effektiva drivlina, vårt arv, på ett helt nytt sätt. Tack vare vår nya skalbara produktarkitektur och våra fyrcylindriga motorer av världsklass har vi en tydlig och ledande position, säger Peter Mertens, Senior Vice President Research & Development, Volvo Car Group.

Volvo XC90 T8 Twin Engine, som med de nya utsläppssiffrorna blir supermiljöbilsklassad i Sverige, når Volvo-handlarna senare i vår. Priserna börjar på 726 000 kronor.

Läs gärna vår långa provkörningsrapport av just Volvo XC90 T8 Twin Engine. Dessutom har du Sveriges första, största och bästa test av nya XC90 att se fram emot då det finns i nästa nummer av Teknikens Värld som kommer nästa vecka.