Foto: Andreas Libell

Volvo XC90 vidare till finalen av Truck of the Year 2016

Tolv bilar har blivit tre inför finalen av Truck of the Year 2016. En av finalisterna är ingen mindre än nya Volvo XC90.

Att nya Volvo XC90 var en av tolv nominerade suvar och pickuper som har chans att vinna den prestigefyllda, amerikanska titeln Truck of the Year 2016 skrev vi om i september. Baserat på våra korta observationer i amerikansk (bil)media då utsåg vi XC90 till favorit i tävlingen – och nu har första hindret avklarats.

Tolv bilar har nämligen blivit tre när finalisterna nu har utropats. Utöver Volvo XC90 är även pickupen Nissan Titan XD och suven Honda Pilot med i finalen som avgörs på bilsalongen i Detroit i början av nästa år.

Volvos bidrag, som innehåller massor av ny, spännande teknik, inte minst drivlinorna, nytt formspråk och säkerhet av högsta världsklass, ställs alltså mot två japanska modeller där den ena är en arbetshäst av rang och den andra en familjetransporterare som är lättare och snålare än sin föregångare. Frågan är var de 53 journalisterna som ingår i juryn faller mest för. XC90 bör ligga bra till, inte minst då den för bara några veckor sedan utsågs till ”SUV of the Year 2016” av amerikanska Motor Trend.

Skulle nya XC90 ta hem titeln följer den i sin föregångares hjulspår. Gamla XC90, som vi ser till höger på bilden ovan, utsågs nämligen till Truck of the Year 2003.

Finalisterna är med andra ord:

Honda Pilot

Nissan Titan XD

Volvo XC90

Honda Pilot är den ena bilen som XC90 har att tampas med i finalen...

De nio bilar som föll bort inför finalen är:

Ford Edge

Honda HR-V

Hyundai Tucson

Jeep Renegade

Kia Sorento

Lexus RX

Mazda CX-3

Tesla Model X

Toyota Tacoma

... och Nissan Titan XD är den andra.

Parallellt med Truck of the Year-utmärkelsen avgörs också amerikanska Car of the Year. Även här har tre finalister utsetts:

Chevrolet Malibu

Honda Civic

Mazda MX-5

Följande bilar trillade bort inför finalen:

BMW 7-serie

Cadillac CT6

Chevrolet Camaro

Chevrolet Volt

Kia Optima

Nissan Maxima

Toyota Prius

Vilken bil i respektive kategori har du som favorit?