Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvos ägare Geely köper Londontaxin

Volvo får ett nytt koncernsyskon när Geely köper Londontaxitillverkaren Manganese Bronze. Efter en lång kamp för överlevnad hoppas många på att Geely ska rädda den klassiska Londontaxin.

Volvos ägare Geely har köpt företaget Manganese Bronze för en köpesumma som motsvarar cirka 115 miljoner kronor. Köpet kommer som en stor nyhet för alla som uppskattar den klassiska Londontaxin då Manganese Bronze drivits av konkursförvaltare sedan i höstas och svävat mellan liv och död.

 Geely har ägt 20 procent av aktierna i Manganese Bronze sedan 2006 då företagen etablerade ett joint venture. Intressant nog var det då det började gå riktigt dåligt för den klassiska Londontaxin. I samarbetsavtalet ingick en del som sade att Manganese Bronze, som tillverkar bilarna i Coventry, skulle köpa mekaniska komponenter och karossdelar från kinesiska tillverkare. Manganese Bronze sattes i konkursskydd i oktober då det upptäcktes att flera bilar drabbades av styrfel som orsakades av felaktigheter i delar som levererats från Kina. Än värre blev det när man tillverkades återkalla 4 400 bilar på efter att tolv exemplar av TX4-modellen börjat brinna. Geely säger att tillverkningen även fortsättningsvis kommer att ske i Coventry.

 Samtidigt som Manganese Bronze befann sig i djup kris passade flera konkurrenter på att sno åt sig delar av Londons taxikaka. För att få köras som Londontaxi krävs det att en bilmodell lever upp till vissa specifika krav (bland annat 8,5 meter vändcirkel och 51 tum inre takhöjd) och både Mercedes och Nissan har tagit fram bilar som matchar dessa.