Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvos Drive-E-motorer prisade igen!

Volvos nya motorfamilj Drive-E, bestående av fyrcylindriga bensin- och dieselmotorer med överladdning, röner ständigt nya framgångar. Nu har Volvos motorer vunnit en fin, europeisk utmärkelse – Technobest 2015.

För bara fyra dagar sedan utsågs Volvos Drive-E-bensinmotor T6 till en av världens bästa motorer av amerikanska WardsAuto. Tidigare i år vann samma motor ett annat amerikanskt pris, nämligen Digital Trends utmärkelse till världens bästa motor.

Denna gång har T6-maskinen inte lyckats utmärka sig på egen hand, nu är det nämligen hela Volvos nya Drive-E-motorfamilj som prisas. Det är juryn bakom europeiska AutoBest som har utsett Volvo Drive-E till TechnoBest 2015.

LÄS OCKSÅ: Ny teknik från Volvo tar bort turbolagg

Juryn, som består av 26 journalister från lika många länder, föll för Volvos nya generation fyrcylindriga maskiner med motiveringen att de ”kombinerar kraft, effektivitet och överlägsen upplevelse, samtidigt som de förbinder sig till den hållbara utvecklingen. Motorerna ger låg bränsleförbrukning och låga utsläpp från fyra cylindrar som motsvarar prestandan i sex- och åttacylindriga motorer. Med dessa motorer visar Volvo nya styrkor bortom deras traditionella kärnvärde säkerhet.”

Här ses en trecylindrig Volvo Drive-E-bensinmotor, något som kommer inom en snar framtid.

Volvos prisade Drive-E-motorer byggs i motorfabriken i Skövde. Alla motorerna, både bensin och diesel, är fyrcylindriga med en slagvolym om 2,0 liter. Med överladdning i form av turboaggregat och kompressorer kompenserar man för att nå upp till volymmässigt större maskiner, inte minst sexcylindriga diton. Med elektrisk assistans, så kallad Twin Engine-teknik (laddhybrid), kompenserar man för att nå upp till åttacylindrigt. I framtiden kommer även trecylindriga Drive-E-motorer att erbjudas.

Årets bästa bil enligt AutoBest

TechnoBest 2015 är en av många utmärkelser som europeiska Autobest-juryn ger ut. Huvudutmärkelsen – AutoBest, i år av årgång 2016 – gick till nya Fiat Tipo som vi nyss var och provkörde. Den vann med sju poängs marginal till tvåan nya Opel Astra som i sin tur var strax före Honda HR-V och Mazda CX-3 i slutsummeringen.

AutoBest-utmärkelsen ska ses som ”Europas klokaste bilköp” och för att bli nominerad måste bilen kosta maximalt 20 000 euro exklusive lokala skatter. I exempelvis Italien kostar Tipo 14 500 euro, inklusive skatter. Riktigt så billig är den inte i Sverige, här kostar den nämligen från 164 000 kronor (ca 17 600 euro). Då med 110-hästarsmotor och automatlåda.