Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090508-volvo-eib-stopp
090508-volvo-eib-stopp
090508-volvo-eib-stopp
090508-volvo-eib-stopp

Volvos låneförhandlingar läggs på is

Volvo får inget lån från Europeiska Investeringsbanken (EIB). Förhandlingarna mellan Volvo PV och den svenska regeringen har strandat och Volvo blir utan de 200 miljoner euro som väntades. Orsaken till att staten inte vill garantera lånen uppges vara de osäkra ägarförhållandena.

 Efter långa förhandlingar om garantier för ett EIB-lån har Volvo PV och den svenska regeringen beslutat att skjuta diskussionerna på framtiden. Det innebär att Volvo får klara sig utan EIB-lånet som skulle ha uppgått till 200 miljoner euro, motsvarande 2,1 miljarder kronor. Lånet hade varit ett välkommet tillskott och ledningen hade räknat med att pengarna skulle trilla in inom kort. Enligt Volvo beror de misslyckade förhandlingarna framförallt på den strategiska översyn som Ford genomför alltjämt. Det lutar kraftigt åt att Volvo ska säljas och regeringen vill troligtvis vänta och se vilka som blir de nya ägarna innan de går in och ger några garantier för Volvos EIB-lån.

– Det är bara att inse att Fords behov av att vara så lite uppbundet som möjligt i ett läge när man ska sälja företaget inte är förenligt med de långsiktiga intressena som vi har när det gäller Volvos framtida verksamhet och jobben i Sverige. Då är det bättre att vi fortsätter de här förhandlingarna när det finns en ny ägare på plats, säger statssekretare Jöran Hägglund till SR – Ekot.

Detta verkar dock inte ha varit det enda hindret i förhandlingarna. Stötestenarna har bland annat handlat om Volvos säkerheter, hur stor del av lånet som ska omfattas av garantin och om Volvo skulle betala en högre premie för en del av lånet, liknande ett topplån. Volvo har tidigare meddelat att lånet ska gå till utveckling av ny teknik med bättre miljöprestanda.

– Vi är naturligtvis besvikna att vi inte har nått fram till en överenskommelse. Våra konkurrenter på andra marknader som Italien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien har fått tillgång till liknande lån från EIB vilket naturligtvis ger dem konkurrensfördelar i dessa svåra tider, säger Volvos vd Stephen Odell i ett uttalande.

I december förra året fick EIB tillstånd av EU att låna ut 16 miljarder euro till Europas bilindustri. Villkoret var att pengarna skulle gå till utveckling av miljöteknik. Tidigare i våras fick Volvo godkänt för ett lån på 200 miljoner kronor. För att Volvo ska få pengarna krävs dock att regeringen går in och ger sina garantier för lånet.

Fords försäljning av Volvo uppges nu vara på slutsträckan. En ny ägare kan presenteras i slutet av den här månaden, eller nästa, uppger Nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till anonyma källor med insyn i förhandlingarna. Färre än fem intressenter finns kvar i förhandlingarna och kinesiska Geely uppges vara en av dem. Geely uppges dessutom vara en av de sista kvarvarande i förhandlingarna om Saab. Kanske ska de två svenskarna få samlas under samma tak till slut.

Läs mer