Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvos modelloffensiv – 14 modeller på fyra år

Om fyra år är nyligen lanserade XC90 den äldsta modellen i Volvo-programmet. Modelloffensiven inkluderar hela 14 nya modeller.

Det är i en intervju med holländska tidingen De Telegraaf som Volvos marknadschef Alain Visser meddelar de storslagna planerna. Nya XC90 kommer om fyra år vara företagets äldsta modell i programmet, och totalt sett kommer vi få se 14 nya modeller ur 40-, 60- och 90-serierna.

Först ut, med de första officiella bilderna och uppgifterna på gång senare i år, är förstås nya S90 – som vi ju även sett en mängd spionbilder på på sistone. Kombimodellen V90, som efterträder folkhemsfavoriten V70, låter därefter inte heller dröja länge på sig. Även Cross Country-version följer, naturligtvis. På samma SPA-plattform som S90/V90 (och även XC90) vilar på kommer även nästa 60-serie baseras, S60, V60, Cross Country-modeller och XC60.

I de mindre segmentet, Volvo V40, utvecklas en helt ny plattform som ska delas med Volvos kinesiska koncernpartner Geely. Plattformen, som går under namnet CMA, ska även stå till grund för, förutom nästa V40, en liten suv med namnet XC40. Båda dessa modeller utvecklas dessutom för en global marknad, där även USA ingår. I dagsläget säljs endast Volvos större modeller på den nordamerikanska marknaden.

Utöver grundmodellerna kommer förmodligen även förlängda versioner erbjudas, så som redan i dag finns av S60 – S60L. Samtliga modeller kommer även som plug in-hybrider, förväntar vi oss.

Hur ska då Volvo hinna med detta? Ja, grunden ligger förstås i de skalbara plattformarna, med många likartade komponenter. Vi har tidigare berättat att Volvo ämnar korta utvecklingstiden för en ny modell till endast 20 månader. Men även med den kalkylen, så ja, det kommer vara bråda dagar på Hisingen framöver.