Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvos smarta drag: S60 Cross Country

På Detroitsalongen för en månad sedan chockade Volvo världen en aning när de presenterade sedanen S60 i Cross Country-utförande. Många har efter det undrat om Volvo verkligen tänkt igenom modellen – något de verkligen har gjort.

Volvo presenterade V60 Cross Country på bilsalongen i Los Angeles i november förra året och förra veckan var vi och provkörde den. Då var det inte många som höjde på ögonbrynen. Att ge kombin V60 Cross Country-behandling kändes som ett naturligt steg som lär locka många nya kunder.

Ett par månader senare, på bilsalongen i Detroit i januari i år, drog Volvo skynket av sedanen S60 med motsvarande Cross Country-behandling. Tufft yttre med plastdetaljer, hasplåtar och 20 centimeter markfrigång (6,5 centimeter högre än vanliga S60) på en sedanmodell var inte riktigt vad världen hade väntat sig. Många ställde sig frågande till om Volvo verkligen tänkt igenom det här. Det har den svenska biltillverkaren verkligen gjort, samtidigt som det är en chansning.

Amerikanska Car and Driver har pratat med nyblivne chefen för Volvo Nordamerika, Lex Karssemakers, om just S60 Cross Country.

– Cross Country var ett koncept som vi introducerade 1997 (första generationen V70, reds anm) och S60 Cross Country är ett steg framåt. Konceptet är traditionellt alltid kopplat till suvar eller kombibilar. Vi har sagt att vi nu ska applicera det på en sedan, och vi är först med det, säger han utan att ta hänsyn till AMG Eagle Sedan från slutet av 1970-talet och Subaru Legacy SUS (Legacy Outback) som kom 1998.

Volvos beslut att göra S60 till en Cross Country-modell ligger i att sedanbilar fortfarande står för en stor del av försäljningen i USA och Kina, men också i Europa om än med mindre andel av marknaden. Volvo vill helt enkelt se publikens (köparnas) reaktion på en ”stryktåligare” sedan.

Kerssemakers menar att hög sittposition är en av anledningarna till att suvar och crossovers har gjort stor succé.

– Men alla vill inte ha en suv, alla vill inte ha en crossover. Så vad vi gjorde var att försöka kombinera sedanens popularitet på marknaden och ge den en mer uttrycksfull dimension exteriört. Och sist men inte minst, vi erbjuder hög markfrigång så att du sitter sex och en halv centimeter högre över vägen. Vi sa ”låt oss se om vi kan skapa denna marknad”, säger han till den amerikanska biltidningen.

Många nya marknadsnischer skapas hela tiden (Mercedes CLS och BMW X6 är utmärkta exempel på sådana nya nischer) och Lex Kerssemakers säger sig vara osäker på om konsumenterna är redo för alla dessa. Men han reserverar sig också med att säga ”man vet inte förrän man har provat”.

– Du kan testa och laborera med vad som helst, men i slutändan handlar det alltid om verkliga livet, vad som fungerar. Vi får se hur det fungerar.

S60 Cross Country stod i Volvos monter i Detroit förra månaden. En blivande succé som får andra tillverkare att följa efter?S60 Cross Country stod i Volvos monter i Detroit förra månaden. En blivande succé som får andra tillverkare att följa efter?S60 Cross Country stod i Volvos monter i Detroit förra månaden. En blivande succé som får andra tillverkare att följa efter?
S60 Cross Country stod i Volvos monter i Detroit förra månaden. En blivande succé som får andra tillverkare att följa efter?

Enligt 60-seriens varumärkeschef Joe Haslem har några marknader redan visat stort intresse för Volvo S60 Cross Country, framför allt Ryssland och Indien. Det kan till och med bli så att vanliga S60 ersätts i modellutbudet av S60 Cross Country på marknader där framkomlighet är av stor vikt. Marknader med exempelvis mycket snö stora delar av året eller där dåliga vägar är vardagsmat, exempelvis Ryssland.

I USA kommer Volvo förmodligen att göra S60 Cross Country till en försökskanin, ungefär som Subaru gjorde med Legacy SUS 1998. Då släppte Subaru modellen i begränsad upplaga i New England, USA:s nordöstra hörn. Modellen blev en succé och året efter släppte Subaru den till övriga nordamerikaner.

500 exemplar av S60 Cross Country är tanken, alla i samma utrustningsutförande och med två olika karossfärger, dels den gråa som vi ser på bilderna här (Austrian Gray) och ytterligare en kulör – sannolikt svart eller vit. Visar det sig att konceptet fungerar lär Volvo släppa på tyglarna.

Volvo har alltså en väl genomtänkt strategi bakom S60 Cross Country. Om det inte skulle falla väl ut är det inte hela världen. Inga tunga investeringskostnader ligger bakom modellen i och med att V60 Cross Country står för merparten av fiolerna.

Friskt vågat av lilla Volvo. Går allt som på räls lär fler biltillverkare följa efter.