Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvos sportiga bilar här om några år

Först ska de viktiga modellerna stå färdiga. Därefter lägger Volvo fokus på den sportigare biten, nämligen coupéer och cabrioleter.

Volvos prioritet nu är att ta itu med generationsväxlingen av modellerna som står för volymerna, det vill säga att under de närmaste åren få ut nya S60, V60, XC60, V40, XC40, S90 och V90. Därefter kan de flytta fokus från nuvarande affärsplanen till modeller som bygger varumärken på ett helt annat sätt.

Peter Mertens, Volvos forsknings- och utvecklingschef, säger till australiensiska Motoring att enbart säkerhet är inte tillräckligt, utan att säkerhet i kombination med sexig design är ett måste och vad Volvo vill syssla med framöver. Han syftar på sportiga bilar som kommer att lyfta varumärket, med andra ord coupémodeller och cabrioleter baserade på Volvos egna, nya SPA-plattform som ska användas från alla modeller från S60-storlek och uppåt.

– Vi har ett fokus på vad som är absolut väsentligt nu. Det är förnyandet av våra existerande produkter och när det är genomfört kommer vi att börja tänka på vackra och sportiga bilar. Vi tänker på coupéer och cabrioleter så fort vi är klara med dagens uppställning, säger han och tar konceptbilen Concept Coupé (bilden ovan) från Genèvesalongen förra året som exempel på att Volvo med SPA-plattformen har möjligheter till en otrolig bredd.

Peter Mertens avslöjar ingenting om nya S90, ersättaren till dagens S80, men säger att den är nästa bil ut från Volvo och att vi kommer att få se den nästa år. Han säger också att den kommer att vara bedövande vacker.

S90 får två modellsyskon i V90 (ersätter dagens V70) och C90, en coupéversion av 90-serien. En XC70-efterträdare kommer också – V90 Cross Country.

Tidigast 2017 kan vi vänta oss att Volvos sportigare modeller dyker upp.