Volvos T6-motor prisad som en av de bästa i världen

Volvo samlar på sig en mängd olika titlar. Nu har deras omtyckta 2,0-liters turbomotor T6 vunnit en utmärkelse i USA, de rankas som en av de tio bästa motorerna i världen 2016.

Amerikanska WardsAuto publicerar årligen en rad olika listor med de bästa tingen i bilvärlden. Det rör sig om allt från interiören till motorer. Senast vi skrev om en av deras listor handlade det om just interiörer, och årets lista ifrågasatte inte bara vi utan även ni besökare.

Nu har WardsAuto presenterat ännu en lista efter att ha utsett världens tio bästa motorer för 2016. Mest anmärkningsvärt med årets lista är att den för första gången innehåller tre elektrifierade drivlinor. Toyotas hybriddrivlina i nya Prius är en av dem, de två andra laddhybriddrivlinorna i Hyundai Sonata och nya Chevrolet Volt (där sistnämnda ses som en elmotor med range extender-bensinmotor (räckviddsförlängare)).

Volvos T6-motor har vunnit ännu en utmärkelse.

Sett med svenska ögon är listan extra kul då Volvo har slagit sig in bland de tio främsta motorerna i världen enligt WardsAuto. För en månad sedan innehöll listan 31 nominerade motorer.

Det är Volvos nya T6-motor som sitter i XC90 (samt även i S90 som marknadslanseras nästa år). Motorn tillhör Volvos så kallade Drive-E-koncept vilket betyder fyra cylindrar, slagvolym på 2,0 liter och överladdning – allt för att hålla nere förbrukningssiffrorna utan att tulla på prestandan. I T6:ans fall är motorn överladdad med både kompressor och turbo. 320 hästkrafter och 400 newtonmeter pressas ur den svenska motorn som byggs i Skövde.

WardsAuto skriver att de är imponerade av T6-maskinen, att bara fyra cylindrar kan sätta fart på en så stor suv som XC90, en sjusitsig dessutom. De går till och med så långt att de kallar Volvos T6-motor för en ny måttstock bland högpresterande fyrcylindriga motorer.

En av redaktörerna i juryn skrev i sitt utlåtande: ”Skippa debatten och ge svenskarna ännu en utmärkelse”, syftandes på att Volvo även förra året bidrog med en av vinnarmotorerna, då med T5-motorn i S60.

Volvos drivlinechef Michael Fleiss kommer att få ta emot utmärkelsen för en av 2016 års bästa motorer på bilsalongen i Detroit den 13 januari.

320 hästkrafter och 400 newtonmeter ur fyra cylindrar på vardera 0,5 liter.

Det är inte första gången i år som Volvo får ta emot en utmärkelse för sin T6-motor. I våras utsåg nämligen Digital Trends T6:an till världens bästa motor.

Här är alla tio motorer som av WardsAuto anses vara bäst i världen 2016:

• BMW 340i, rak bensinsexa på 3,0 liter med turbo.

• Chevrolet Camaro LT V6 och Cadillac ATS 3,6, bensin-V6 på 3,6 liter.

• Chevrolet Volt, rak bensinfyra på 1,5 liter med tillhörande elmotorer.

• Ford Shelby GT350 Mustang, bensin-V8 på 5,2 liter.

• Hyundai Sonata Plug-in Hybrud, rak bensinfyra på 2,0 liter med tillhörande elmotor.

• Nissan Maxima, bensin-V6 på 3,5 liter.

• Ram 1500 EcoDiesel, diesel-V6 på 3,0 liter med turbo.

• Subaru WRX, bensindriven boxerfyra på 2,0 liter med turbo.

• Toyota Prius, rak bensinfyra på 1,8 liter med tillhörande elmotor.

• Volvo XC90 T6, rak bensinfyra på 2,0 liter med kompressor och turbo.

T6-motorn i kombination med Volvos åttastegade automatlåda.