Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvos T6-motor utsedd till världens bästa motor

Volvos nya T6 Drive-E-motor har fått utmärkelsen ”2015 Engine of the Year” av den amerikanska tekniksajten Digital Trends.

Det är toppversionen av Volvos nya motorfamilj VEA som har fått utmärkelsen. Alltså bensinmotorn T6 Drive-E, som likt övriga utbudet i grunden är en fyrcylindrig tvålitersmaskin. Med hjälp av både kompressor och turbo levereras 320 hästkrafter och 400 newtonmeter.

– Att uppnå en balans mellan komfort, kraft och effektivitet har varit målet med Drive-E-familjen. Vi är hedrade att ta emot detta erkännande, säger Michael Fleiss, drivlineansvarig på Volvo Cars.

I urvalsprocessen har ett flertal motorer ingått där bland annat Bentleys W12:a och Dodges 707-hästars Hellcat-motor snubblade på målsnöret.

– Volvos T6 Drive-E framstår som en gåva till framtiden av bilismen. Volvo borde applåderas för sin nya motorfamilj Drive-E, och då särskilt T6 som har förmågan att leverera effekt som en sexcylindrig motor, men med utsläpp som en mindre, skriver Digital Trends i sin motivering.

Samtliga Drive-E-motorer är även förberedda för att passa med elmotorer och underlättar då för att lansera hybridversioner i framtiden.

Denna utmärkelse kommer dock inte från brittiska UKIP, som de senaste tre åren har utsett Fords 1,0 EcoBoost till Engine of the Year. Den officiella utmärkelsen från UKIP presenteras vanligtvis under juli och det återstår att se hur Volvos Drive-E-motorer kommer att placera sig på den listan.