Vühl 05

Vühl 05 – lättviktare från Mexiko presenterad

En Ford-motor med 289 hästkrafter och endast 725 kilo på vågen ska locka till köp den nya mexikanska sportbilen med det tyskklingande namnet Vühl 05. Blir du köpsugen?

Återigen är det dags för en liten exklusiv sportbilstillverkare att presentera sig för världen. På senare tid har vi bland annat fått se Minerva från Belgien och MCA Rascasse från Monaco men nu har turen kommit till Mexiko och Vühl. Nystartade Vühl kommer att visa upp sin första modell som kort och gott kallas 05 på Goodwood Festival of Speed nästa vecka men har redan nu släppt bilder och information.

 Den första frågan vi vill ha svar på när det gäller Vühl 05 är var den heter som den gör. Vühl ska enligt pressmeddelandet uttalas ”Vool” och är en förkortning av ”Vehicles of Ultra High-Performance and Lightweight). Var prickarna ovanför U kommer ifrån förklaras inte, kanske finns de där av samma anledning som fick Motörhead och Mötley Crüe att lägga sig till med prickar i bandnamnen.

 Bakom ”Vool” står bröderna Guillermo och Iker Echeverria som båda är bildesigners och deras kompanjon Alberto Chapa. Echeverria-bröderna driver till vardags designstudion ETXE som har arbetat för flera stora biltillverkare, enligt egen utsago. Att beskriva Vühl 05 som en helmexikansk bil stämmer dock inte riktigt. Chassit har utvecklats i Storbritannien, karossen ska byggas i Kanada och Michelin ska bistå med testverksamhet i USA och Europa senare i år. Slutmonteringen ska dock ske i Mexiko med början i november. De första bilarna levereras till kunderna under våren 2014.

 En Vühl-kund kan mycket väl tänkas snegla mot konkurrenter som KTM X-Bow, Ariel Atom och BAC Mono, Vühl 05 är nämligen precis som dessa en banorienterad lättviktsbil som är laglig att köra även på allmän väg. Den bärande monocoquekonstruktionen väger endast 78 kilo och tjänstevikten stannar på 725 kilo. Karossen byggs i plast men som tillval kan man få en kaross bakad i kolfiber.

 Drivkraften kommer från Ford i form av en fyrcylindrig 2,0-litersmotor som vanligtvis finns i Focus ST men som i Vühl 05 ger ifrån sig 289 hästkrafter och 420 newtonmeter. 0-100 km/h ska gå på 3,7 sekunder och toppfarten är 245 km/h. En sexväxlad manuell låda förmedlar kraften till bakhjulen. Motorn sitter strax bakom sittbrunnen och viktfördelningen blir därför 37/63.

 Vühl har börjat ta emot beställningar på 05 och priserna börjar på 55 000 euro, cirka 480 000 kronor, exklusive moms och fraktkostnad. Vühl planerar att bygga 50 bilar per år och de allra första blir specialversioner som kallas Edition One och får 300 hästkrafter. Vühl koncentrerar sig först och främst på att sälja bilar till Nordamerika och Storbritannien men på sikt vill man även finnas i övriga Europa, Kina och Mellanöstern. Hur det är med hemmamarknaden nämns inte.