Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090310-golf-scirocco-blue
090310-golf-scirocco-blue
090310-golf-scirocco-blue
090310-golf-scirocco-blue

VW Bluemotion sprider sig till sportmodellerna

Golf GTI Bluemotion? Scirocco Bluemotion? Det är modeller vi snart kan komma att få se när VW satsar allt mer på bränslesparande teknik. VW:s utvecklingschef Ulrich Hackenberg berättade på Genèvesalongen att Bluemotion-tekniken kan spridas även till de sportigare modellerna.

På årets Genèvesalong drunknar besökarna i mängden miljöinriktade bilar. Volvo visar sig på styva linan med inte mindre än sju nya snåla Drive-modeller och Volkswagen visar, bland andra, konceptbilen Polo Bluemotion. Men det kommer definitivt inte att stanna där. Samtidigt som den supersnåla Polon visades berättade VW:s utvecklingschef Dr Ulrich Hackenberg för brittiska EVO att Bluemotion-tekniken troligen kommer att föras över till VW:s sportmodeller.

Golf GTI Bluemotion och Scirocco Bluemotion är alltså inte helt otänkbara. Om de skulle bli verklighet är det dock troligare att de får tilläggsnamnet Bluesport. Bluesport-beteckningen har vi redan sett på VW:s läckra roadsterkoncept Concept Bluesport som vi hoppas få se i produktionsform. Den som oroar sig för hur VW ska kombinera sportigheten med låg förbrukning kan vara lugn enligt Hackenberg som säger till EVO att VW absolut kan kombinera körglädje, prestanda och låg förbrukning.

Hackenberg gav även indikationer på att de kommande Golf R32 och Scirocco R20T till viss del kan beröras av miljötänkandet. Enligt Hackenberg kommer nya Golf R32 inte att drivas av en V6-motor utan snarare en hårdtrimmad fyrcylindrig motor som både blir snålare och lättare än nuvarande R32-motor. Om nya R32 bli fyrhjulsdriven eller inte kunde Hackenberg inte svara på.

Läs mer